Perovskiitti kiinnostaa

18.03.2016

ORNL-vapauttaa-aurinkokennojen-potentiaalia-150.jpgOrgaanis-epäorgaaninen hybridimateriaali perovskiitti on viime aikoina saanut paljon huomiota elektroniikan tutkimuksen parissa.

Vaikka perovskiitistä valmistetut aurinkokennot ovat viime aikoina lähestyneet 20 prosentin hyötysuhderajaa, tutkijat uskovat, että ne voisivat toimia paremmin, jos heillä olisi selvempi kuva energian virtauksista nanometrien mittakaavassa.

Oak Ridge National Laboratoryssä kehitetty mittaus- ja analysointitekniikka voi tarjota uutta tietoa perovskiittisista aurinkokennorakenteista.

Uudella tutkimusmenetelmällä syntyy pikselikohtainen kartta, siitä missä kohtaa materiaalia sekä vapaat varaukset että eksitonit ovat. Lisäksi siitä voi määrittää, mitkä ovat niiden suhteelliset osuudet tietyssä kohdassa.

Menetelmää edelleen kehittämällä tutkijat uskovat sen auttavan kartoittamaan ja ymmärtämään perovskiitin heikkenemiseen liittyvät kysymykset.

Hokkaideo-TDK-perovskiitti-keraamikonkkiin-150.jpgRyhmä tiedemiehiä Hokkaido Universitystä ja TDK-yhtiöstä ovat puolestaan kehittäneet menetelmän parantaa oksinitridi perovskiitin SrTaO2N eristyskykyä niin, että sitä voisi käyttää keraamisissa kondensaattoreissa.

Yksi yleisimmin käytetty keramiikkaa kondensaattoreissa on lyijy zirkonaatti titanaatti, mutta se on vaarallinen terveydelle ja ympäristölle, kun se hävitetään.

Turvallisemmat perovskiittioksinitridit ovat halpoja ja helposti valmistettavia materiaaleja, joilla on erottuva kiderakenne ja siten erityisen lupaavia.

Kondensaattorikeramiikan eristysominaisuuksia parannetaan sintrauksella, mutta epäonnistuessaan se voi johtaa myös sen muuttumiseksi eristeestä sähköjohteeksi.

Japanilaiset tutkijat sintrasivat perovskiittijauhetta 1450 °C-asteen lämpötilassa kolme tuntia ja hehkuttamalla sitä virtaavassa ammoniakissa 950 °C-asteessa 12 tuntia ja antamalla sen sitten jäähtyä hitaasti.

Tämän prosessin jälkeen havaittiin materiaalin pinnan mutta ei sisäosien osoittavan tärkeää dielektristä ferrosähköistä ominaisuutta, joten tutkijat pitävät sitä lupaavana uutena dielektrisenä materiaalina monikerroksisiin keraamisiin kondensaattoreihin.
23.06.2022Perovskiitti ei hevillä antaudu
23.06.2022Pieni robotti kävelee kuin rapu
21.06.2022Uudenlaisen muistin rakentaminen
20.06.2022Nykytekniikalla fotoniselle kvanttirajalle
17.06.2022Polarisaatiota hyödyntävä fotoninen prosessori
16.06.2022Akkuteollisuus etsii uusia materiaaleja
15.06.2022Tutkijat tehostavat atomiradion vastaanottoa
14.06.2022Maanjäristyksen tunnistusta kvanttisalausverkolla
13.06.2022Yön aikainen aurinkokennotekniikka
10.06.2022Hedelmäkärpäsen digitaalinen kaksonen

Siirry arkistoon »