Uusi tapa koodata elektroneja

08.04.2016

Berkeley-valleytroniikka-lahemas-realismia-300-t.jpgBerkeley Labin tutkijat ovat ottaneet ison askeleen kohti laaksotroniikan (valleytronic) käytännön soveltamista.

Kyseessä on uudenlainen elektroniikka, joka voisi johtaa nopeampiin ja tehokkaampiin tietokonelogiikan järjestelmiin ja datan tallennuksen siruihin seuraavan sukupolven laitteissa.Tutkijat ovat kokeellisesti osoittaneet ensimmäistä kertaa mahdollisuutta sähköisesti generoida ja ohjata laaksoelektroneja kaksiulotteisella puolijohteella.

Kuvan Berkeley Lab tutkijoiden kehittämässä lähestymistavassa TMDC:n yksikerroksinen materiaali on yhdistetty isäntänä toimivan ferromagneettisen puolijohteen kanssa. Rakenteessa syntyvä laakson polarisaatio voidaan määrittää suoraan emittoidun sähköluminenssin kierteisyydestä, jota osoittaa oranssi nuoli. Se on seuraus sinisellä nuolella esitetystä spin-polarisoitujen aukkojen sähköisestä injektoinnista TMDC-kerrokseen. Musta nuoli edustaa sovelletun magneettikentän suuntaa.

Laaksoelektroniikan laaksot löytyvät kuvaajasta, jossa elektronien energian huiput ja laaksot liittyvät niiden vauhtiin. Ne ovat yksi elektronien vapausasteista. Näin se olisi yksi lisä hyödyntää elektroneja tietojen käsittelyyn, tutumpien spintroniikan spinin ja tavanomaisen elektroniikan varauksen ohella.

Kaksiulotteisessa siirtymämetalli dichalcogenide (TMDC) puolijohteessa on kaksi erotettavissa olevaa laaksoa. Tämän vuoksi materiaali soveltuu valleytronisiin laitteisiin, joissa tiedon käsittely ja varastointi voidaan suorittaa selektiivisesti miehittämällä jompikumpi laaksoista.

"Tämä on ensimmäinen demonstraatio laaksoelektronien sähköisestä herätteestä ja hallinnasta, mikä nopeuttaa seuraavan sukupolven elektroniikkaa ja tietotekniikkaa", sanoo Xiang Zhang, joka johti tutkimusta ja on Berkeley Labin materiaalitieteiden tiedekunnan johtaja.

Saavutus voinee johtaa uudenlaiseen elektroniikkaan, joka hyödyntää kaikkia kolmea vapausastetta - varaus, spin, ja laakso, joilla yhdessä voisi koodata elektronia kahdeksalla informaatioarvolla nykypäivän elektroniikan kahden sijasta.

Aiheesta aiemmin:

Kuoppaista elektroniikkaa

27.03.2024Kvantti-interferenssi ja transistori
26.03.2024Robotti tarttuu lihanpalaan ja keskustelee kaverinsa kanssa
25.03.2024Piin kanssa yhteensopivia magneettisia pyörteitä
23.03.2024Kaksitoiminen katalyytti tekee sen halvemmalla
22.03.2024Hiilinanoputket käyttöön
21.03.2024Fotonisirut valtaavat alaa
21.03.2024Uusi 2D-materiaalien maailma on avautumassa
19.03.2024Suprajohteet auttavat tietokoneita "muistamaan"
18.03.2024Kvanttimateriaalitutkimuksen uudet työkalut
16.03.2024Räjähtämätön vedyntuotantomenetelmä

Siirry arkistoon »