Ledejä ja näyttöjä iholle

26.04.2016

Tokio-sahkoisen-ihon-naytto-1-275.jpgElektronisten laitteiden integrointi ihmiskehoon esimerkiksi lääketieteen ja urheilijoiden käyttöön on tutkijoiden tavoitteena ympäri maailmaa. Iholle puettavan elektroniikan on oltava ohutta ja joustavaa.

Kuitenkin useimmat ratkaisut ovat toistaiseksi vaatineet paksuhkoja alustoja, joilla on rajallinen joustavuus samalla kun ohuet ja joustavat orgaaniset piirirakenteet eivät ole olleet riittävän vakaita toimimaan normaalissa ilmanalassa.

Tokion yliopiston tutkijat ovat nyt kehittäneet erittäin ohuen ja joustavan suojakerroksen ja osoittivat sen käyttöä luomalla ilmalle vakaita, orgaanisiin valodiodeihin (OLED) perustuvan näytön.

Kehitetty suojakalvo on alle kaksi mikrometriä paksu, ja siitä mahdollista valmistaa ultraohuita, ultrajoustavia, suorituskykyisiä puettavia elektronisia näyttöjä ja muita rakenteita.

Suojakalvossa vuorottelevat epäorgaaninen (Silicon Oxynitrite) ja orgaaninen (Parylene) materiaali. Suojakalvo estää hapen ja ilman vesihöyryn kulun sen läpi.

Lisäksi tutkimusryhmä pystyi liittämään läpinäkyvät indiumtinaoksidiset (ITO) elektrodit ultraohuen alustaan sitä vahingoittamatta, jolloin sähköisen ihon näyttö oli mahdollinen.

Käyttämällä uutta suojakerrosta ja ITO-elektrodeja, tutkimusryhmä loi polymeeri valodiodeja (PLED) ja orgaanisia valoilmaisimia (OPDS). Nämä olivat riittävän ohuita kiinnitettäväksi ihoon ja riittävän joustavia kehon liikkeiden vääristymille ja rutistuksille.

Kuvassa on veren happipitoisuuden seurantajärjestelmä. Kynnen punainen ja vihreä polymeeri valodiodi (OLED) suuntaavat loisteensa sormeen. Vastapuolen valoilmaisin lukee sormen läpäissyttä valoa ja sen avulla voi mitata veren happipitoisuutta sekä sykettä. Alimmassa kuvassa PLED-näyttö, jota voidaan näyttää anturien tulosten ilmaisuun.
29.09.2023Tavoitteena parempia kubitteja
28.09.2023Suola ja kulta tuottavat sähköä
27.09.2023Laaksotroniikka lämpenee
26.09.2023Tekoälyä monisensorisella integroidulla neuronilla
25.09.2023Magneetteja huonelämpöiseen kvanttilaskentaan
23.09.2023Lupaavia vedyn tuotannon tapoja
23.09.2023Kvanttipotentiaalin vapauttaminen monipuolisilla kvanttitiloilla
21.09.2023Terahertsiaaltoja helpommin
20.09.2023Espoosta voi ostaa kvanttitietokoneen
19.09.2023Kvanttianturien tarkkuutta voi edelleen parantaa

Siirry arkistoon »