Älyä robotiikkaan

15.10.2014

madrid-innsbruck-kvanttilaskenta-robotteja-250.jpgTekoälyn ohjelmat ovat pitkälle erikoistuneita sillä ne voivat esimerkiksi lentää lentokoneita, pelata shakkia tai koota autoja tarkoin hallitussa ympäristöissä.

Kvanttilaskenta mahdollistaa luoda paitsi tehokkaita tietokoneita, mutta myös paljon älykkäämpiä ja luovempia robotteja kuin tavalliset. Tällaiseen päätelmään ovat tulleet Madridin Complutense Universe ja University of Innsbruckin tutkijat.

He ovat vahvistaneet, että kvanttityökalut auttavat robotteja oppimaan ja reagoimaan muuttuviin tilanteisiin nopeammin kuin perinteiset robotit. Robottien lisäksi näitä välineitä voidaan soveltaa automaatteihin ja muihin agentteihin, joissa hyödynnetään tekoälyä.

Kvanttilaskenta ei tuo vain suurempaa nopeutta vaan sen avulla voi mukautua paremmin ympäristöön jossa klassinen agentti ei selviydy.

Göteborgin yliopistossa toimiva tutkijaryhmä on puolestaan luonut tekoälyohjelman, joka voi oppia ratkaisemaan ongelmia monilla eri aloilla. Ohjelma on suunniteltu jäljittelemään tiettyjä näkökohtia lasten kognitiivisesta kehityksestä.

Lapset oppivat nopeasti monenlaisia asioita. He rakentavat uutta tietoa aikaisempien tietojen perusteella ja voivat käyttää tietämystään uusien johtopäätöksien tekoon. Tämä on juuri sitä, mitä tutkijat halusivat ohjelman voivan tehdä.

Tulevaisuuden robottien halutaan myös liikkuvan vapaammin. Paikan tunnustaminen on keskeinen osa navigointia, mutta nykytekniikka se on raskasta ja silti suorituskyvyltään vaatimatonta.

Ihmisen silmän, rotan aivojen ja robotin tietokonemallinnus voi mullistaa edistystä neurotieteissä ja uudessa teknologiassa, uskoo Queensland University of Technologyn (QUT) robotiikan tutkija.

Kyseessä on Frankenstein-tyyppinen hanke, toteaa tohtori Michael Milford, sillä siinä yhdistetään ihmisen silmät rotan aivojen kanssa. Jyrsijöiden paikkatietomuisti on vahva, mutta niillä on huono näkö, kun taas ihmiset voivat helposti nähdä missä he ovat, hän toteaa yliopistonsa tiedotteessa.

Yliopistolla on jo tutkimustietoa eli ohjelmistoalgoritmeja mallintaa ihmisen näkökyky ja rotan aivot. Nyt he haluavat kytkeä nämä algoritmit liikkuvaan robottiin ja katsoa mitä sitten tapahtuu.
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään
08.04.2024Korkealaatuisia mikroaaltosignaaleja fotonisirulta

Siirry arkistoon »