Ajoneuvosta antenni

12.05.2016

Wisconsin-Madison-ajoneuvosta-antenni-225-t.jpgAntennit siirtävät radioaaltoja pitkienkin etäisyyksien yli vähällä energialla, jos niiden koko on oikeassa suhteessa niiden käyttämään taajuuteen.

Erityisesti sotilaskäytössä vähäinen energiankäyttö ja pitkät kantamat olisivat eduksi. Kuitenkin alalla käytetyistä taajuuksista johtuen ideaalisista antenneista tulisi epäkäytännöllisen kookkaita.

Sen sijaan, että kasvattaisi antennien kokoa, University of Wisconsin-Madison insinöörit tehostavat antennien kokoa, muuntamalla niitä kuljettavan sotilasajoneuvon lähettimiksi - käyttäen rakenteita, jotka tukevat antennia itseään auttamaan lähettämään signaaleja.

Antennin täytyy olla vähintään neljäsosa käyttämästään radioaaltojen pituudesta, jotta ne toimisivat tehokkaasti. Sotilaallisien signaalien radioaallot vaihtelevat kymmenistä metreistä aina muutamaan metriin.

Joten kyseiset antennimitat ovat epäkäytännöllisiä. Lyhyet antennit ovat käytännöllisempiä mutta ne ovat tehottomia, hävittäen peräti 90 prosenttia syöttötehosta hyödyttömäksi lämmöksi.

Tästä seuraa edelleen että antennit, jotka ovat vain pieni osa aallonpituudesta, eivät voi oikeastaan kommunikoida pitkiä matkoja eivätkä siirtonopeudet voi olla yhtä hyviä kuin niiden pitäisi olla", toteaa Behdad yliopistonsa artikkelissa.

Antennin koon kasvattaminen lisäämättä sen fyysisiä mittoja kuulostaa mahdottomalta. Kuitenkin sotilaskäytön antennit ovat lähes aina kiinni muissa rakenteissa, esimerkiksi suurissa metalliesineissä kuten kuorma-autoissa tai kuljetusvaunussa - ja Behdad oivalsi, että nämä rakenteet voisivat itse lähettää radiosignaaleja.

Muuntaa rekka lähettimeksi ei tee antenneja vain tehokkaammiksi, vaan myös parantaa viestintää mahdollistamalla yhden laitteen lähettää ja vastaanottaa useaa erityyppistä informaatiota.

Hänen tiiminsä on jo osoittanut periaatteen todisteen tietokonesimuloinnilla ja yksinkertaisien sotilasalustojen pienoismalleilla.
27.03.2024Kvantti-interferenssi ja transistori
26.03.2024Robotti tarttuu lihanpalaan ja keskustelee kaverinsa kanssa
25.03.2024Piin kanssa yhteensopivia magneettisia pyörteitä
23.03.2024Kaksitoiminen katalyytti tekee sen halvemmalla
22.03.2024Hiilinanoputket käyttöön
21.03.2024Fotonisirut valtaavat alaa
21.03.2024Uusi 2D-materiaalien maailma on avautumassa
19.03.2024Suprajohteet auttavat tietokoneita "muistamaan"
18.03.2024Kvanttimateriaalitutkimuksen uudet työkalut
16.03.2024Räjähtämätön vedyntuotantomenetelmä

Siirry arkistoon »