Tehotusta polttokennoihin ja fotosynteesiin

25.05.2016

BNL-Harward-Solid_oxide_fuel_cell-250-t.jpgKiinteäoksidiset polttokennot, jotka perustuvat matalan kustannustason keraamisiin materiaaleihin, ovat yksi tehokkain ja lupaavin tyyppi polttokennoja.

Niiden suurin ongelma on kuitenkin käytön myötä polttoaineen elektrolyytin toimintaa heikentävä reaktio mutta äskettäin Harvardin yliopistossa toiminut tutkijaryhmä löysi tavan tehdä elektrolyytistä kestävämpi.

"Olemme yhdistäneet kvanttiaineen ja sähkökemian aloja tavalla joka on johtanut uuden, suorituskykyisen materiaalin löytöön, jonka faasi voi siirtyä metallista ionien johteeksi," toteaa tutkimusta vetänyt professori Shriram Ramanathan.

Tutkijat käyttivät perovskiittirakenteista nikkelaattia (nickelate) elektrolyyttinään. Itsestään se on melko surkea elektrolyytti mutta ryhmä päällysti sen pinnan katalyytillä ja sitten "seosti" sitä elektroneilla, jolloin siitä syntyi hyvä ionien johde.

Kyseessä on uusi ilmiö ja sen on mahdollista dramaattisesti parantaa polttokennojen suorituskykyä. Keinotekoiset fotosynteesit voisivat tarjota puhtaan ja uusiutuvan energianlähteen mutta sen tehokkuutta olisi parannettava erityisesti veden hapetusreaktion suhteen.

Nyt ryhmä tiedemiehiä Brookhaven National Laboratoryn johdolla on syntetisoinut uutta molekyylitason katalysaattoria veden hapetukseen.

Katalyytti - ruteniumin komplekseja, joita ympäröi sitovat molekyylit (ligandit), jotka sisältävät fosfonaatti ryhmiä - nopeuttaa happi-happi sidoksien muodostumista, joka on yleensä energiaintensiivisin ja hitain vaihe veden hapettumisessa.

Alustavat tutkimukset osoittivat, että nämä ruteniumkompleksit voisivat tarjota matalaenergisen väylän nopeampaan veden hapettumiseen.

Kehitetyt ruteenikompleksit katalysoivat happi-happi-sidoksen muodostumisen nopeammin kuin mikään muu tunnettu katalyytti, tuottaen sekunnissa satoja happimolekyylejä per katalyytin molekyyli. Ne myös minimoivat energiaa, joka menetetään lämpönä.Kiinteäoksidiset polttokennot, jotka perustuvat matalan kustannustason keraamisiin materiaaleihin, ovat yksi tehokkain ja lupaavin tyyppi polttokennoja.

27.05.2023Nopeita mikrorobotteja ihmiskehoon
26.05.2023Sähköä ohuesta ilmasta 24/7
25.05.2023Kvanttista vai ei
24.05.2023Uusia näkemyksiä suprajohtavuuden tutkimuksiin
23.05.2023Elektroniaaltojen kuljettama lämpö
22.05.2023Erikoismuotoiltuja kvanttipisteitä
19.05.2023Nanolankaverkko oppii ja muistaa
18.05.2023Kolmiulotteista valon muokkausta
17.05.2023Muunnettavia nanomittakaavan elektronisia laitteita
16.05.2023Atomeja lävistäen ja heitellen

Siirry arkistoon »