Galliumnitridistä bioantureita

15.01.2015

nc-uudenlaisia-bioantureita-250-t.jpgNorth Carolina State Universityn tutkijat ovat löytäneet tavan sitoa peptidejä galliumnitridin (GaN) pintaan tavalla, joka pitää peptidit vakaana myös niiden altistuessa vedelle ja säteilylle.

Löytö vie tutkijat askeleen lähemmäksi kehittää uudenlaisia ​​bioantureita käytettäväksi lääketieteen ja biologian tutkimuksiin. Aiemmissa tutkimuksissa galliumnitridin on havaittu olevan biologisesti yhteensopiva materiaali.

GaN fluoresoi kun se altistetaan säteilylle ja tätä ominaisuutta hyödyntäen voisi tehdä bioantureita, jotka aistivat tiettyjä molekyylejä eli analyyttejä biologisessa ympäristössä.

Tässä tarkoituksessa toimiakseen galliumnitridi on päällystettävä peptideillä eli aminohappojen ketjuilla, jotka ovat kemiallisesti sitoutuneet materiaalin pintaan. Nämä peptidit antavat vasteita tietyille analyyteille molekyylejä sitomalla.

Kun näin rakennettu anturi altistetaan säteilylle, galliumnitridin emittoiman valon intensiteetti muuttuisi, riippuen pinnalla oleviin peptideihin sitoutuneiden analyyttien määrästä. Tämä antaisi tutkijoille ja lääkäreille mahdollisuuden seurata eri molekyylien läsnäoloa biologisessa järjestelmässä.

- Keskeinen haaste kehitystyössä on ollut saada peptidejä sitoutumaan galliumnitridin pintaan siten, että ne pysyvät vakaina altistuessaan vetiselle ympäristölle - kuten solussa - ja säteilylle, toteaa tohtori Albena Ivaniševic yliopistonsa tiedotteessa.

Nyt North Carolinan tutkijat ovat onnistuneet toteuttamaan sen kaksivaiheisen prosessin avulla ja elinten kudoksia jäljittelevät sekä vahvoja säteilyannoksia käyttäen kokeet ovat osoittaneet sen toimivaksi.

Toisaalta tutkijat etsivät myös peptidejä, jotka ehkäisevät mahdollisesti implanttina käytettävän GaN-laitteen pinnoittumista ei-toivotuilla, laitteen toiminnan ennen pitkään pilaavan kehon soluilla.
03.12.2021Kotimaista kvanttitietotekniikkaa
02.12.2021Dynaamisesti ohjelmoitava transistori
01.12.2021Yksinkertaisempi suunnitelma kvanttitietokoneille
30.11.2021Näkyvän valon modulointi sirutasolle
29.11.2021Fyysistä salaustekniikkaa nopeille langattomille
27.11.2021Kvanttipisteledi taipuu kuin paperi
26.11.2021Ultranopea akkujen lataus uudella anodimateriaalilla
25.11.2021Nanoantenni avittaa kvanttiviestintää
24.11.2021Vihreää vetyä edullisemmin
23.11.2021Astrosyytit tekoälyn tehostajiksi

Siirry arkistoon »