Läpimurtoja rikki-akkujen tutkimuksissa

21.01.2015

waterloo-litium-rikki-akku-linda-nazar-250.jpgKanadalaisen Waterloon yliopiston tutkijat ovat kehittämässä halvempia, kevyempiä ja tehokkaampia ladattava akkuja sähköautoille. Tutkijoiden huomattavan läpimurron ytimessä on ultra-ohut nanomateriaali.

Kemian professori Linda Nazar ja hänen tutkimusryhmänsä ovat havainneet, että mangaanidioksidin nanoarkkeja voidaan käyttää litium-rikki (Li-S) akussa lisäämässä dramaattisesti sen suorituskykyä.

Edulliset litium-rikki akut voivat teoriassa antaa tehoa sähköautolle kolme kertaa pidemmälle kuin nykyiset samanpainoiset litium-ioni-akut. Rikki on erittäin runsas, suhteellisen kevyt ja erittäin halpa akkumateriaali. Historiallisesti se ei ole oikein toiminut katodimateriaalina koska se liukenee elektrolyyttiliuokseen akkua purettaessa.

Professori Nazarin aiempi tutkimus selvitti, että metallinen titaanioksidi voisi vakauttaa rikkiä, mutta uusin tutkimus osoittaa, että mangaanidioksidin nanoarkit toimivat vielä paremmin.

Rikkiä stabiloiva kemiallinen reaktio on samanlainen kuin, se joka löydettiin Saksan kemian kultavuosina 1845. - On ironista, että meidän täytyi katsoa niin pitkälle taaksepäin kirjallisuudessa ymmärtääksemme jotain, joka voi niin radikaalisti muuttaa tulevaisuutemme, toteaa Nazar.

Kokeissa akku saavutti ennätysmäisen 1300 milliampeeritunnin per gramma kapasiteetin ja yli 2000 työjaksoa 0,036 prosentin häipymällä per jakso.

Päätavoitteena tässä työssä on selvittää menetelmän mekanismia ja tutkijaryhmän muut jäsenet etsivätkin nyt muita oksideja löytääkseen parhaan pidätysmateriaalin rikille.

Saksalaisen Helmholtz Institute Ulmin (HIU) tutkijat ovat puolestaan kehittäneet elektrolyytin, jota voidaan käyttää magnesium-rikki akkukennoissa. Sillä on todettu olevan ennennäkemätön sähkökemiallinen vakausikkuna ja erittäin korkea hyötysuhde

Magnesiumilla voitaisiin saavuttaa korkeampia varastointitiheyksiä kuin litiumilla. Lisäksi magnesium on runsas luonnonvara, se on myrkytön eikä heikkene ilmassa. Uusi elektrolyytti on kemiallisesti yhteensopiva rikkikatodille ja sen tuotanto oli hyvin yksinkertaista.

Aiheesta aiemmin:

Litium-rikki akkuja sähköautoille

03.12.2021Kotimaista kvanttitietotekniikkaa
02.12.2021Dynaamisesti ohjelmoitava transistori
01.12.2021Yksinkertaisempi suunnitelma kvanttitietokoneille
30.11.2021Näkyvän valon modulointi sirutasolle
29.11.2021Fyysistä salaustekniikkaa nopeille langattomille
27.11.2021Kvanttipisteledi taipuu kuin paperi
26.11.2021Ultranopea akkujen lataus uudella anodimateriaalilla
25.11.2021Nanoantenni avittaa kvanttiviestintää
24.11.2021Vihreää vetyä edullisemmin
23.11.2021Astrosyytit tekoälyn tehostajiksi

Siirry arkistoon »