On muisto vain

01.08.2016

ASTAR-spin-muisti-parannus-275-t.jpgKun kesälomasta on vain muisto jäljellä, tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet muistien tekniikkaa.

Singaporelaisen A-STAR-tutkimuslaitoksen tutkijat osoittavat, miten spintronisten muistien suorituskykyä voidaan optimoida sen rakennetta virittämällä.

STT-MRAM-muisti koostuu pinosta ohuita magneettisia kerroksia. Yksi kerroksista muuntaa läpi kulkevan virran elektronien spinit saman suuntaan ja tämä spinpolarisoitu virta voi sitten muuttaa toisen kerroksen magneettisia ominaisuuksia.

- Kun magneetilla on korkea magneettinen anisotropia, se on vakaa ja muisti pystyy säilyttämään informaatiota. Kuitenkin, se tarkoittaa myös, että sen on vaikeampi siirtyä vastakkaiseen suuntaan, koska siinä esiintyy vaimennusvaikutus, kertoo Sze Ter Lim A*STAR Data Storage Institutesta

Aikaisemmat yritykset lisätä anisotropiaa ovat johtaneet myös vaimennuksen suhteelliseen kasvuun. Nyt Lim ja hänen työtoverinsa kehittivät STT-MRAM arkkitehtuurin, jossa anisotropiaa voidaan lisätä vaimennusta kasvamatta.

Sen sijaan, että muuttamalla varsinaisten magneettisten kerrosten paksuutta, kuten aiemmissa tutkimuksissa on tehty, nyt muutettiin uloimman apukerroksen vaikutusta ja huomattiin, että muutoksen vaikutus vaimennukseen on minimaalinen.

National University of Singaporeen (NUS) tutkijoiden johdolla on puolestaan onnistuttu istuttamaan hyvän suorituskyvyn magneettinen muistisiru taipuisalle pinnalle suorituskyvystä tinkimättä.

Sellaista on jo taipuisan elektroniikan tarpeisiin kaivattukin. Vaikka aiheen parissa on tehty merkittävä määrä tutkimusta erityyppisillä muistisiruilla ja materiaaleilla, se on edelleen erittäin haastavaa valmistaa korkean suorituskyvyn muistipiirejä pehmeille alustoille.

Uudenlainen rakenne toimii magnetoresistiivisenä työmuistina (MRAM), joka perustuu joustavaan magnesiumoksidiin (MgO) perustuvaa magneettista tunneliliitosta (MTJ) bittien tallennukseen.

Tutkimusryhmä kasvatti ensin MgO-pohjainen MTJ:n piille ja sitten syövyttivät piin pois. Sitten magneettinen muistisiru siirrettiin muovikalvolle.

Aiheesta aiemmin:

Uusia rakenteita MRAM-muisteille

06.08.2020Elektroniikkaa ja bakteereja
05.08.2020Ensimmäinen neurotransistori
04.08.2020Ferrosähköistä ja topologista muistia
03.08.2020Absorboivaa EMI-suojausta
31.07.2020Eristeidenkin on ohennuttava
24.07.2020Ennätysmäisiä metalinssejä
19.07.2020Grafeeni ja 2D-materiaalit voisivat ohittaa Mooren lain
06.07.2020Elektronit ja fotonit samalla sirulla
26.06.2020Tieteen purskeita kaukaa ja läheltä
26.06.2020Magnon-kytkin teollisesti hyödyllisillä ominaisuuksilla

Siirry arkistoon »