Oksideistako tehoelektroniikan tehostaja?

02.08.2016

Utah-tehokkaampaa-teho-elektroniikkaa-Berardi_Sensale-Rodriguez.jpgUtahin ja University of Minnesotan insinöörit ovat havainneet, että kahden erityisen oksidimateriaalin rajapinta on erittäin johtava. Sellaisenaan oksidimateriaalit ovat eristeitä.

Ryhmä, jota johtivat Utahin sähkö- ja tietotekniikan apulaisprofessori Berardi Sensale-Rodriguez ja Minnesotan kemian tekniikan ja materiaalitieteiden apulaisprofessori Bharat Jalan paljastivat, että kun kaksi oksidiyhdistettä - strontiumtitanaatti (STO) ja neodyymititanatti (NTO) – vuorovaikuttavat toistensa kanssa, niiden atomien väliset sidokset ovat järjestyneet siten, että syntyy paljon vapaita elektroneja.

Rajapinnassa syntyneiden elektronien määrä on sata kertaa suurempi kuin mikä on mahdollista puolijohteissa. "Rajapinta on myös noin viisi kertaa paremmin johtavaa kuin pii," toteaa Sensale-Rodriguez.

Tämä löytö voisi parantaa tehotransistoreja ja terahertsitekniikkaa. Nykyään niissä käytetään paljon galliumnitridiä. Sitä on tutkittu ja optimoitu jo useiden vuosien ajan eikä sitä todennäköisesti voida enää tehostaa enempää.

Nyt tutkittu STO:n ja NTO:n rajapinta voi olla vähintäänkin yhtä johtavaa kuin galliumnitridi ja todennäköisesti tulee vielä paranemaan tulevaisuudessa uskovat tutkijat jatkotutkimuksiinsa luottaen.

"Kun katson tulevaisuuteen, näen, että voimme kenties parantaa johtokykyä kertaluokan verran materiaalien kasvatuksen optimoinnin kautta", toteaa Bharat Jalan. "Olemme tuomassa mahdollisen suuritehoisen, pienen energiankulutuksen oksidielektroniikan lähemmäksi todellisuutta."

Sinänsä tällaisen kaksiulotteisen elektronikaasun läsnäolo (2DEG) monimutkaisien oksidien välisessä heterorajapinnassa on saanut paljon huomiota viime aikoina.

Sen johtavuus on havaittu jo aiemmin ja niistä on löydetty muitakin kiehtovia fysikaalisia ilmiöitä joten niillä on potentiaalia uudenlaisille elektronisille rakenteille lupaavine ominaisuuksineen kuten korkea läpilyöntijännite ja erittäin suuri elektronien arkkitiheys.

Näistä järjestelmistä on löydetty myös muita mielenkiintoisia ominaisuuksia, kuten ferrosähköisyyttä, suprajohtavuutta ja negatiivista magnetoresistanssia.

Tutkimuspaperi on luettavissa osoitteessa:

http://scitation.aip.org/content/aip/journal/aplmater/4/7/10.1063/1.4959284

23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä

Siirry arkistoon »