Grafeeni realisoituu käytäntöön

07.04.2015

grafeeni-manchester-graphene-lightbulb-275.jpgManchesterin yliopistossa julkaistiin viime viikolla grafeenin toisen löytäjän Sir Kostya Novoselovin ja yhdistyneen kuningaskunnan valtionvarainministerin George Osborne kanssa grafeenia hyödyntävää hehkulamppu, joka on tarkoitus tuoda markkinoille vielä muutaman kuukauden kuluessa.

Brittiläisen Graphene Lighting PLC -yhtiön on tarkoitus tuottaa hehkulamppumaisia led-lamppuja, joiden odotetaan toimivan huomattavasti paremmin ja kestävän pidempään kuin ”perinteiset” led-lamput.

Kaupallistaminen on sujunut vauhdikkaasti sillä vasta tämän vuoden helmikuussa Manchesterin ja Sheffieldin yliopistojen tutkijaryhmä, jota johti Kostya Novoselov, esitteli kehittämänsä grafeenia hyödyntävän ledin.

Kiinalainen tablettivalmistaja Galapad tuo puolestaan markkinoille älypuhelimen, jonka akussa, näytössä ja kotelorungossa on hyödynnetty grafeenin eri ominaisuuksia.

Grafeenin erilaisia ominaisuuksia on hyödynnetty muun muassa erityisen herkän kameran kuvakennon ja nanomekaanisen oskillaattorin toteuttamisessa. Seuraavaksi sen avulla voi löytyä potkua orgaaniseen elektroniikkaan mutta varsinaiselle aktiiviselle grafeeniselle digielektroniikalle voi löytyä parempiakin vaihtoehtoja.

Grafeenin läpinäkyvyyden, lämmön ja sähkönsiirron sekä suuren tilavuus-pinta-ala-suhteen ominaisuudet alkavat jo löytää käytännön sovelluksia ja sen muut monipuoliset ominaisuudet inspiroivat edelleen tiedemiehiä kehittämään sille mitä erilaisempia sovelluksia.

Niissä sovellettaisiin grafeeniin keinotekoisesti tuotettua magneettisuutta, ballistisuutta, erilaisia kvantti-ilmiöitä ja elektronien näennäistä massattomuutta. Tuloksena voisi olla vaikkapa mikropiireille sopivia sähköisesti viritettäviä induktansseja.

Aiheeseen voi tutustua syvemmin uusimmassa katsausartikkelissa Grafeeni ja lampun henki.
21.02.2019Monimuotoisia kaksiulotteisia
20.02.2019Huonelämpöinen alusta kvanttiteknologialle
19.02.2019Lisäkalvo tekee litiumioniakuista turvallisia
18.02.2019Uusia materiaaleja elektroniikalle
15.02.2019Elektronien nestettä huonelämpötilassa
14.02.2019Parempaa orgaanista seostusta ja rajapintoja
13.02.2019Eksitoneja, bieksitoneja ja polaritoneja samassa materiaalissa
12.02.2019Muistitekniikan kehityssuuntia
11.02.2019Vähemmän kohinaa
08.02.2019Protoneista akkujen varausten siirtäjä?

Siirry arkistoon »