Grafeeni realisoituu käytäntöön

07.04.2015

grafeeni-manchester-graphene-lightbulb-275.jpgManchesterin yliopistossa julkaistiin viime viikolla grafeenin toisen löytäjän Sir Kostya Novoselovin ja yhdistyneen kuningaskunnan valtionvarainministerin George Osborne kanssa grafeenia hyödyntävää hehkulamppu, joka on tarkoitus tuoda markkinoille vielä muutaman kuukauden kuluessa.

Brittiläisen Graphene Lighting PLC -yhtiön on tarkoitus tuottaa hehkulamppumaisia led-lamppuja, joiden odotetaan toimivan huomattavasti paremmin ja kestävän pidempään kuin ”perinteiset” led-lamput.

Kaupallistaminen on sujunut vauhdikkaasti sillä vasta tämän vuoden helmikuussa Manchesterin ja Sheffieldin yliopistojen tutkijaryhmä, jota johti Kostya Novoselov, esitteli kehittämänsä grafeenia hyödyntävän ledin.

Kiinalainen tablettivalmistaja Galapad tuo puolestaan markkinoille älypuhelimen, jonka akussa, näytössä ja kotelorungossa on hyödynnetty grafeenin eri ominaisuuksia.

Grafeenin erilaisia ominaisuuksia on hyödynnetty muun muassa erityisen herkän kameran kuvakennon ja nanomekaanisen oskillaattorin toteuttamisessa. Seuraavaksi sen avulla voi löytyä potkua orgaaniseen elektroniikkaan mutta varsinaiselle aktiiviselle grafeeniselle digielektroniikalle voi löytyä parempiakin vaihtoehtoja.

Grafeenin läpinäkyvyyden, lämmön ja sähkönsiirron sekä suuren tilavuus-pinta-ala-suhteen ominaisuudet alkavat jo löytää käytännön sovelluksia ja sen muut monipuoliset ominaisuudet inspiroivat edelleen tiedemiehiä kehittämään sille mitä erilaisempia sovelluksia.

Niissä sovellettaisiin grafeeniin keinotekoisesti tuotettua magneettisuutta, ballistisuutta, erilaisia kvantti-ilmiöitä ja elektronien näennäistä massattomuutta. Tuloksena voisi olla vaikkapa mikropiireille sopivia sähköisesti viritettäviä induktansseja.

Aiheeseen voi tutustua syvemmin uusimmassa katsausartikkelissa Grafeeni ja lampun henki.
18.12.2018Vähemmän energiaa käyttäviä muisteja
17.12.2018Uusi lasertekniikka kemian antureille
14.12.2018Topologisia ja muita vähällä toimivia transistoreita
13.12.2018Fuori ja sula pii akkujen perustaksi
12.12.2018Ääniaaltoja jäädyttäen
11.12.2018Kolmiulotteista holografiaa videona
10.12.2018Hallita elektroneja alle femtosekunneissa
07.12.2018Kangasvaihtoehto puettavien laitteiden akuille
05.12.2018Uusi rakennepalikka kvanttilaskentaan
04.12.2018Valonsäde 400-kertaa leveämmäksi

Siirry arkistoon »