Pehmeä laboratorio iholla

29.11.2016

NorthWestern-hiki-labra-iholla-300-t.jpgNorthwestern Universityn tutkimusryhmä on kehittänyt pehmeän ja joustavan mikrofluidisen laitteen joka kiinnittyy helposti ihoon ja mittaa käyttäjän hikeä ilmaistakseen, miten hänen kehonsa reagoi treeneihin.

Suunnilleen kolikon kokoinen edullinen laite analysoi tiettyjä biomarkkereita. Se auttaa käyttäjää päättelemään treenin vaikutuksia tai tulevaisuudessa tekemään jopa jonkinlaista lääketieteellistä seurantaa.

Kertakäyttöinen sensorilaite on suunniteltu toimivan muutaman tunnin ajan. Se sijoitetaan suoraan iholle. Hiki on rikas kemikaali, joka sisältää useita tärkeitä fysiologisia kemiallisia yhdisteitä.

Kohtalainen tai vahvan liikunnan aikana hiki kiemurtelee laitteen mikroskooppisissa kanavissa neljään pieneen osastoon, joissa kemialliset reagenssit aiheuttavat näkyviä värimuutoksia, jotka koskevat pH:ta, glukoosia, kloridia ja laktaattia.

Kun älypuhelin tuodaan sensorilaitteen läheisyyteen, langaton NFC-tekniikka käynnistää älypuhelimen sovelluksen, joka tallentaa kuvan ja analysoi värimarkkereiden informaatiota. NFC-tekniikan kautta luetaan myös laitteen lämpötila-anturin informaatio.

Erilaiset puettavat ja iholle liitettävät elektroniset laitteet tarvitsevat myös joustavia sähköisiä liitäntöjä.

National Institute of Standards and Technologyssä (NIST) on tutkittu tapaa rakentaa turvallisia, myrkyttömiä kultalankoja joustavan, ohuen muovikalvon päälle.

Hieman mutkan kautta löydettiin yllättävä ratkaisu tehdä kultatäplistä joustavia. Kulta on hyvä johde mutta se on myös hauras ja siten halkeilee helposti myös joustavilla alustoilla.

Tutkittaessa kultapinnoitteita reiällisellä muovikalvolla havaittiin, että kultapintoihin muodostui niin pieniä halkeamia, että kulta toimi edelleen hyvänä johteena taivutuksen jälkeen.
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa

Siirry arkistoon »