Infrapuna-anturi hiilinanoputkista

29.05.2012

swnct-infrared-280.jpgTeleskoopeissa ja kuitutietoliikenteessä käytettyjä tarkimpia infrapuna-ilmaisimia täytyy jatkuvasti jäähdyttää, jotta niiden itsensä tuottama hajalämpösäteily ei peittäisi signaalia.

Ryhmä kiinalais-amerikkalaisia tutkijoita on nyt kehittänyt erittäin herkän jäähdytystä kaipaamattoman infrapunailmaisimen. Tämä fotoni-tyyppinen anturi on valmistettu yksiseinämäisistä hiilinanoputkista kertoo Optical Materials Express -julkaisu.

Hiilinanoputkilla on monien muiden ominaisuuksien lisäksi vahva ja laajakaistainen infrapunavalon absorbtiokyky, jota voidaan säädellä valitsemalla halkaisijaltaan erilaisia nanoputkia.

Koska hiilinanoputkilla on myös korkea elektronien liikkuvuus uudenlainen anturi reagoi erittäin nopeasti, käytännössä pikosekunneissa. Esimerkiksi perinteisiin HgCdTe-antureihin verrattuna uusi anturimateriaali on tutkijoiden mukaan kertaluokkaa tehokkaampi.

Tutkijoiden mukaan uusi ilmaisin osoittaa hyväksyttävää herkkyyttä huoneen lämpötilassa ja se voi merkittävästi vielä parantua kasvattamalla hiilinanoputkien tiheyttä uskoo tutkijaryhmä.

Uusi infrapunavaloanturi rakennettiin ryhmittämällä nanoputket piialustalle palladium- ja skandium-kontaktien väliin. Niiden eri atomirakenteet muodostavat ohmisen kontaktin hiilinanoputkien vastaavien valenssi- ja johtavuusvöiden kanssa.

Uusi rakenne eliminoi jäähdytyksen koska hiilinanoputket emittoivat huoneen lämpötilassa verrattain vähän omaa infrapunasäteilyä ja erityisesti silloin kun ne ovat jollain alustalla. Lisäksi ne ovat erittäin hyviä lämmönjohteita, joten lämpö ei kerry ilmaisimeen itseensä.

Ilmaisinantureiden valmistus on jo implementoitu joustaville alustoille ja suurille piikiekoille edullisin kustannuksin.

Seuraavaksi ryhmä keskittyy parantamaan ilmaisua tiheämmillä nanoputkiryhmillä ja pyrkii saavuttamaan laajemman spektrivasteen parannetulla halkaisijoiden hallinnalla.
28.03.2024Kertakäyttöiset tekoälyanturit terveyden seurantaan
27.03.2024Kvantti-interferenssi ja transistori
26.03.2024Robotti tarttuu lihanpalaan ja keskustelee kaverinsa kanssa
25.03.2024Piin kanssa yhteensopivia magneettisia pyörteitä
23.03.2024Kaksitoiminen katalyytti tekee sen halvemmalla
22.03.2024Hiilinanoputket käyttöön
21.03.2024Fotonisirut valtaavat alaa
21.03.2024Uusi 2D-materiaalien maailma on avautumassa
19.03.2024Suprajohteet auttavat tietokoneita "muistamaan"
18.03.2024Kvanttimateriaalitutkimuksen uudet työkalut

Siirry arkistoon »