Energiaa kasvikunnasta

11.03.2017

Linkoping-ruusu-energian-varastona-300.jpgLinköpingin yliopiston Organic Electronics laboratoriossa on kehitetty ruusu, joka toimii superkondensaattorina.

Marraskuussa 2015 kyseinen tutkimusryhmä esitteli saavutuksiaan saada ruusut absorboimaan johtavaa polymeeriliuosta. Se muodosti ruusun varteen johdesäikeitä. Lisäämällä elektrodi sen kumpaankin päähän ja keskelle porttikytkentä, luotiin täysin toimiva transistori.

Nyt yksi ryhmän jäsen, professori Roger Gabrielsson on kehittänyt materiaalin, joka on suunniteltu superkondensaattoriksi. Materiaali polymeroituu ruusun sisällä ilman ulkoista herätettä. Normaalit nesteet, jotka virtaavat ruusun sisällä auttavat luomaan pitkiä, johtavia säikeitä, paitsi varteen mutta myös kasvin lehtiin ja terälehtiin.

"Olemme pystyneet varaamaan ruusua toistuvasti, satoja kertoja ilman häviötä rakenteen suorituskyvyssä. Energiavaraston tasot, joita olemme saavuttaneet, ovat samaa suuruusluokkaa kuin superkondensaattoreissa.

"Tämä tutkimus on hyvin varhaisessa vaiheessa ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan on avoin kysymys", esittää, Organic Electronics laboratorion apulaisprofessori Eleni Stavrinidou.

Joitakin esimerkkejä ovat itsenäiset energiajärjestelmät, mahdollisuus hyödyntää kasveista saatavaa energiaa antamaan tehoa antureille ja erilaisille kytkimille ja mahdollisuutta luoda polttokennoja kasvien sisälle.

Hieman toisenlaiseen kasvien kehittämään sähköntuotantoon voi tutustua hollantilaisen Plant-e –yhtiön tuottamilla kokeilupaketeilla.

Fotosynteesissä kasvi tuottaa orgaanista ainesta. Osa tästä käytetään kasvin omaan kasvuun, mutta osa siitä jää käyttämättä ja se erittyy maaperään juurien kautta.

Maaperässä luontaisesti esiintyvät bakteerit hajottavat orgaanista ainesta ja vapauttavat prosessissa elektroneja. Plant-e:n kehittämä tekniikka mahdollistaa käyttää näitä elektroneja sähköksi.

Aiheesta aiemmin:

Elektronisia kasveja

01.02.2023Pystysuuntainen sähkökemiallinen transistori
31.01.2023Matematiikkaa valon nopeudella
30.01.2023Monikäyttöinen kaksiulotteinen
28.01.2023Aaltoputkia ilmaan ja salamalle
27.01.2023Edistystä suprajohteisissa kubiteissa
26.01.2023Pienempiä ja halvempia virtausakkuja
25.01.2023Kaksiulotteisia kiekkoalustoille
24.01.2023Virstanpylväs valotoimiselle elektroniikalle
23.01.2023Topologiaa optiseen kuituun
23.01.2023Riittävätkö alkuaineet

Siirry arkistoon »