Nanoelektroniikkaa lääketieteelle

15.03.2017

NC-NC-paperipumppuja-mikrofluidiikalle-300-t.jpgLääketiede tulee hyötymään nanomateriaaleista ja nanoelektroniikasta monella tavalla. Tutkijat ovat kehitelleet uudenlaisia antureita, sulavaa elektroniikkaa, yhteydenpitoa kehoon sekä lääketiedettä palvelevaa tekoälyä.

Lääketieteellisiä antureita on rakennettu hiilinanoputkista jo pitkään mutta uudemmat nanomateriaalit tuottavat yhä herkempiä bioantureita, jotka voivat lopulta mahdollistaa yksittäisen molekyylin tunnistuksen.

Ennen vanhaan lääkärit tekivät sairauksien diagnosointia potilaan hengitystä haistelemalla. Tähänkin menetelmään nanotekniikka tuo uuden tason sillä joukko tutkijoita on hengityksen avulla voinut todeta 17 yksittäistä sairautta kultaisista nanopartikkeleista ja hiilinanoputkista rakentamansa laitteen avulla.

Maaliskuun katsausartikkelissa esitellään myös muun muassa kuinka ledit simuloivat aivoja, millainen olisi kehoon implantoitava radio tai koko kehon kerrallaan kuvaava skanneri.

Paperipumppuja mikrofluidistiikkaan

Lääketieteellisen tekniikan tutkijat North Carolina State Universityssä ja University of North Carolina at Chapel Hill ovat kehittäneet edullisia paperipumppuja, jotka hyödyntävät kapillaarivoimia voimanlähteenä kertakäyttöisille mikrofluidisille laitteille.

Mikrofluidiset rakenteita käytetään sovelluksissa, jotka vaihtelevat biolääketieteen diagnostiikan välineistä huumetestien teknologioihin. Niitä haluttaisiin käyttää myös kenttäolosuhteissa ilman sähkökäyttöisiä pumppuja.

Uudenlaiset paperipumput eivät ainoastaan ime nesteitä mikronestekanavien kautta, vaan virtausta voidaan myös säädellä ja ohjata. Paperin muotoa, kokoa ja pinoamista hyödyntäen he voivat pysäyttää ja käynnistää kulun uudelleen, ohjata virtauksen nopeutta ja sitä kuinka kauan virtaus kestää.

Kehitetty pumppu on pieni, kevyt, erittäin edullinen ja kertakäyttöinen. Lisäksi laite voidaan säästää myöhempää arviointia, kuten laboratoriossa tehtävää varmistusta varten.

20.09.2017Kohti litiumin jälkeisiä akkuja
19.09.2017Elektroninen iho ja hikistä sähköä
18.09.2017Pitkän kantaman takaisinsirontaa
15.09.2017Kohti kaksiulotteista elektroniikkaa
14.09.2017Kohti integroituja kvanttioptisia piirejä
13.09.2017Nopea kvanttimuisti fotoneille
12.09.2017Kutistuvia muistitekniikoita
11.09.2017Vesi vanhin voitehista
08.09.2017Kubittien flip-flop
07.09.2017Grafeeni lähemmäksi transistorisovelluksia

Siirry arkistoon »