Nanoelektroniikkaa lääketieteelle

15.03.2017

NC-NC-paperipumppuja-mikrofluidiikalle-300-t.jpgLääketiede tulee hyötymään nanomateriaaleista ja nanoelektroniikasta monella tavalla. Tutkijat ovat kehitelleet uudenlaisia antureita, sulavaa elektroniikkaa, yhteydenpitoa kehoon sekä lääketiedettä palvelevaa tekoälyä.

Lääketieteellisiä antureita on rakennettu hiilinanoputkista jo pitkään mutta uudemmat nanomateriaalit tuottavat yhä herkempiä bioantureita, jotka voivat lopulta mahdollistaa yksittäisen molekyylin tunnistuksen.

Ennen vanhaan lääkärit tekivät sairauksien diagnosointia potilaan hengitystä haistelemalla. Tähänkin menetelmään nanotekniikka tuo uuden tason sillä joukko tutkijoita on hengityksen avulla voinut todeta 17 yksittäistä sairautta kultaisista nanopartikkeleista ja hiilinanoputkista rakentamansa laitteen avulla.

Maaliskuun katsausartikkelissa esitellään myös muun muassa kuinka ledit simuloivat aivoja, millainen olisi kehoon implantoitava radio tai koko kehon kerrallaan kuvaava skanneri.

Paperipumppuja mikrofluidistiikkaan

Lääketieteellisen tekniikan tutkijat North Carolina State Universityssä ja University of North Carolina at Chapel Hill ovat kehittäneet edullisia paperipumppuja, jotka hyödyntävät kapillaarivoimia voimanlähteenä kertakäyttöisille mikrofluidisille laitteille.

Mikrofluidiset rakenteita käytetään sovelluksissa, jotka vaihtelevat biolääketieteen diagnostiikan välineistä huumetestien teknologioihin. Niitä haluttaisiin käyttää myös kenttäolosuhteissa ilman sähkökäyttöisiä pumppuja.

Uudenlaiset paperipumput eivät ainoastaan ime nesteitä mikronestekanavien kautta, vaan virtausta voidaan myös säädellä ja ohjata. Paperin muotoa, kokoa ja pinoamista hyödyntäen he voivat pysäyttää ja käynnistää kulun uudelleen, ohjata virtauksen nopeutta ja sitä kuinka kauan virtaus kestää.

Kehitetty pumppu on pieni, kevyt, erittäin edullinen ja kertakäyttöinen. Lisäksi laite voidaan säästää myöhempää arviointia, kuten laboratoriossa tehtävää varmistusta varten.

17.01.2018Atomistoreita ja memristoreita
15.01.2018Magneettinen monopoli havaittu
12.01.2018Kubitteja kuluttajille?
11.01.2018Nanomateriaaleja polttokennojen katodeille
10.01.2018Elektronien kvanttivalssi
08.01.2018Postimerkkimäinen suojaustunniste
05.01.2018Uusia materiaaleja elektroniikalle
04.01.2018Suprajohtavuutta ja topologiaa
02.01.2018Elektrodeina pii ja rikki
29.12.2017Fotoneja laskien

Siirry arkistoon »