Hyppivät pisarat jäähdyttävät

06.04.2017

Duke-kolmas-ulottuvuus-jaahdytykselle-300.jpgUusi tekniikka lisää kolmannen ulottuvuuden jäähdyttää nykyaikaista elektroniikkaa. Se myös jäähdyttää paikasta toiseen liikkuvia kuumia pisteitä.

Kun vesipisarat sulautuvat yhteen, pinta-alan pieneneminen saa aikaan pienen energiamäärän vapautumisen. Niin kauan kuin alla oleva pinta on tarpeeksi hydrofobinen hylkimään vettä, tämä energia saa sulautuneen pisaran hyppäämään pois pinnalta.

Duke yliopiston ja Intelin insinöörien luomassa jäähdytysteknologiassa, pisarat hyppäävät kohti kuumia pisteitä ja tuovat jäähdytyksen kohtaan jossa elektroniikka sitä eniten tarvitsee.

Uusi tekniikka perustuu höyrykoteloon, joka on valmistettu erittäin hydrofobisesta pohjakerroksesta ja sienimäisestä katosta. Elektroniikan kuumien pisteiden kohdalla kosteus kotelon katossa höyrystyy ja siirtyy kohti lattiaa vieden lämmön mukanaan.

Laitteen pohjakerrokseen integroitu passiivinen jäähdytysrakenne kuljettaa sitten lämpöä pois, jolloin vesihöyry tiivistyy pisaroiksi. Kun pisarat yhdistyvät, ne hyppäävät pois hydrofobisesta pohjakerroksesta rakenteen kattoon kuuman pisteen alle ja prosessi toistaa itsensä. Tämä tapahtuu gravitaatiosta ja suuntautumisesta riippumatta, vaikka laite olisi ylösalaisin.

Tekniikalla on monia etuja verrattuna olemassa oleviin jäähdytystekniikoihin. Useimmat jäähdyttimet eivät voi kohdistua satunnaisiin kuumien pisteiden kohtiin ja nekin jotka voidaan kohdistaa vaativat ulkoista energiaa toimiakseen.

Hyppivän pisaran jäähdytystekniikalla on sisäänrakennettu mekanismi pystysuoraan lämmön siirtoon, mikä on suuri etu verrattuna nykypäivän ratkaisuihin, jotka useimmiten haihduttavat lämpöä vain yhdessä tasossa.

Tutkijoiden mukaan aiheen parissa on vielä paljon tehtävää ennen kuin hyppäävät pisarat voi kilpailla nykypäivän jäähdytystekniikoiden kanssa. Suurin haaste on löytää sopivia materiaaleja, jotka toimivat korkeilla höyryn lämmöillä pitkällä aikavälillä.

Aiheesta aiemmin:

Jäähdytystä kvanttirajoja hipoen

18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään
08.04.2024Korkealaatuisia mikroaaltosignaaleja fotonisirulta

Siirry arkistoon »