Joustavaa ja biohajoavaa elektroniikkaa

11.05.2017

Stanford-joustava-orgaaninen-biohajoava-elektroniikka-300-t.jpgUusi Stanfordin tutkijoiden kehittämä puolijohde on yhtä joustava kuin iho ja biologisesti hajoava. Sillä voisi olla monipuolista lääketieteellistä ja ympäristötekniikan sovelluksia, lisäämättä maailmanlaajuisen elektroniikkaromun määrää.

Monet tutkijat ovat yrittäneet jäljitellä ihmisen ihon toimintaa miettiessään miten kehittää tulevaisuudessa elektronisia laitteita. Ihmisen iho on venyvä, palautumiskykyinen ja myös biohajoava.

Jo aiemmin Zhenan Baon johtamat tutkijat ovat saavuttaneet kaksi ensimmäistä eli joustavuuden ja itsekorjautuvuuden, joten nyt oli vuorossa hajoaminen.

Ryhmä sai aikaan joustavan elektronisen laitteen, joka voi helposti hajota vain lisäämällä heikkoa happoa, kuten etikkaa. Kyseessä on ensimmäinen esimerkki tällaisesta puolijohdepolymeeristä, toteavat tutkijat.

Stanford-joustava-orgaaninen-biohajoava-elektroniikka-2-275-t.jpgErityisen kemiallisen sidoksen avulla polymeeri säilyttää kyvyn elektronin sujuvalle kululle pitkin molekyyliä mutta sidos on myös herkkä heikollekin hapolle kuten laimea etikka. Tuloksena oli materiaalia, joka voisi kuljettaa sähköistä signaalia mutta hajoaa ilman äärimmäisiä toimenpiteitä.

Biohajoavan polymeerin lisäksi ryhmä kehitti uudentyyppisen sähköisen komponentin sekä alustamateriaalin.

Joustavia sähköisiä rakenteita tehdään yleensä kullasta mutta tälle laitteelle, tutkijat muokkasivat ne raudasta. Rauta on erittäin ympäristöystävällinen tuote ja myrkytön ihmisille. Alustamateriaali luotiin selluloosasta.

Uudenlaiselle biohajoavalle aineyhdistelmälle löytyy käyttöä puettavasta elektroniikasta suurimittaiseen ympäristön tarkkailuun anturipölyn muodossa.

Biohajoava alusta, polymeerit ja rautaelektrodit tekevät koko komponentin sopivaksi myös ihmisen kehoon

Aiheesta aiemmin:

Elimistöön sulavia antureita

17.02.2020Kubitteja keinoatomeista
14.02.2020Kohinalla hehkuttaen
14.02.2020Tehokkaampia sähkökatalyyttisiä reaktioita
12.02.2020Elektroninen nenä MOF-materiaaleista
11.02.2020Uudenlainen elektrodirakenne tehokkaimille akuille
10.02.2020Kvanttitiedonsiirtoa nykyisissä kuituverkoissa
07.02.2020Uusi kvasihiukkanen löydetty: Pi-ton
06.02.2020Resonaattorit hidastavat valoa
05.02.2020Nanoputkien rullasta uudenlaista materiaalia
04.02.2020Tehokkaampaa terahertsitaajuuksien ilmaisua

Siirry arkistoon »