Valkoisia ledejä suoraan paperille

03.08.2012

linkoping-white-led-trycktalysdioder-300.jpgGul Amin, joka äskettäin sai tohtorin arvon Linköpingin yliopiston Physical Electronics ja Nanotechnology -ryhmässä, osoittaa väitöstyössään, miten voi tuottaa valkoisen ledin sinkkioksidista ja johtavista polymeereistä suoraan paperille.

Edullisesti ja ympäristöystävällisesti tuotetut sinkkioksidin yksiulotteiset nanorakenteet sopivat hyvin valkoisten ledien valmistuksen. Niiden suuri kaistaero (3,37eV) ja helposti liikkuvat elektronit tuottavat suhteellisen suuria energiamääriä kun ne palautuvat takaisin ytimeen, jolloin emittoituu täydellisen valkoista valoa.

Paperille tuotettujen valkoisten ledien aktiiviset komponentit ovat sinkkioksidin nanokuituja ohuella (polydiethylflourene) PFO-kerroksella, joka on johtava polymeeri. Sitä ennen paperi on päällystetty ohuella, vettä hylkivällä, suojaavalla ja tasoittavalla hartsikerroksella.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun joku on pystynyt kokoamaan elektroniikkaa sekä fotonisia epäorgaanisia puolijohtavia komponentteja suoraan paperille kemiallisia menetelmiä käyttäen todetaan yliopiston tiedotteessa.

Opinnäytetyönsä toisessa osassa ​​Gul Amin osoittaa, kuinka on mahdollista kasvattaa nanokuituja paperille sekä puhaltaa ja koota ne ultraäänellä jauheen muotoon.

Jauheesta voidaan tulostaa sinkkioksidiledejä paperille tai muoville normaalilla painokoneprosessilla. Tälle menetelmälle Gul Amin on jo tehnyt patenttihakemuksen Ecospark yrityksen perustaja Magnus Willanderin ja Acreon kanssa.

Sinkkioksidi on luonnostaan n-tyypin puolijohde mutta Gul Amin yhdisti sitä kuparioksidin kanssa, joka on p-tyyppiä ja onnistui näin luomaan muutamia erilaisia ​​sähkökemiallisen antureita.

Väitöstyönsä jälkeen, Gul Amin palasi kotimaahansa Pakistaniin jatkamaan tutkimuksiaan mutta Physical Electronics and Nanotechnology -ryhmässä jatketaan tutkimuksia sinkkioksidin mahdollisuuksista yhdessä grafeenin, kuparioksidin ja muiden materiaalien kanssa.

15.05.2024Säilölaskentaa molekyyleillä ja keinolihaksilla
14.05.2024Muisti ferrosähköisestä ja ferromagneettisesta alueista
13.05.2024Metamateriaalia analogiseen optiseen laskentaan
10.05.2024Elektronit vauhdikkaina kaksiulotteisissa polymeereissä
09.05.2024Entistä tehokkaampia dielektrisiä kondensaattoreita
08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta

Siirry arkistoon »