Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen

29.04.2024

Umea-photo-lec_umu_logo-300-t.jpgUumajan yliopisto on saavuttanut läpimurron seuraavan sukupolven valonlähteiden kehittämisessä. Uusi menetelmä tehokkuushäviöiden ymmärtämiseen ja mittaamiseen vauhdittaa valoa emittoivaa LEC-tekniikkaa.

Valoa emittoiva sähkökemiallinen kenno (LEC) voidaan valmistaa kestävällä ja kustannustehokkaalla tavalla sekä jäykille että joustaville pinnoille, joten se soveltuu monenlaisiin sovelluksiin, kuten valaistukseen, terveydenhuoltoon ja opasteisiin.

Potentiaalistaan huolimatta tämä tekniikka kohtaa merkittävän haasteen: emissiotehokkuuden lasku korkeammilla sähkövirroilla. Tutkijoiden tähän ongelmaan löytämää häviömekanismia kutsutaan "eksitoni-polaroni sammutukseksi.

Tohtoriopiskelija Xiaoying Zhang toteaa, että tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että materiaalien, laitesuunnitelmien ja toimintaprotokollien kehittäminen, jotka vähentävät tämän häviömekanismin vaikutusta, on toteuttamiskelpoinen tie kohti kirkkaampia ja tehokkaampia sähkökemiallisia valokennoja.

Linköpingin yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehitelleet digitaalista näyttöä, jossa ledit itse reagoivat muun muassa kosketukseen, valoon, sormenjälkiin ja käyttäjän pulssiin.

Heidän tutkimustulokset voivat olla alku kokonaan uuden sukupolven näytöille puhelimille, tietokoneille ja tableteille.

LiU:n tutkijat ovat siten kehittäneet täysin uudenlaisen näytön, jossa kaikki anturitoiminnot löytyvät myös näytön ledeistä ilman lisäantureita

Ledit on valmistettu kiteisestä perovskiitista. Sen erinomainen valon absorptio- ja emissiokyky on avain, joka mahdollistaa äskettäin kehitetyn näytön. Sen lisäksi, että näyttö reagoi kosketukseen, valoon, sormenjälkiin ja käyttäjän pulssiin, laitetta voidaan ladata myös näytön kautta, koska perovskiitit voivat toimia myös aurinkokennoina.

Mutta monia haasteita on vielä ratkaistava, ennen kuin tällainen näyttö on kaikkien taskussa. Tutkijat uskovat, että monet ongelmista ratkaistaan kymmenen vuoden kuluessa:

Esimerkiksi perovskiittiledien käyttöikää on parannettava. Tällä hetkellä näyttö toimii vain muutaman tunnin ennen kuin materiaali muuttuu epävakaaksi ja ledit sammuvat, tutkijat täsmentävät yliopistonsa tiedotteessa.

Aiheesta aiemmin:

Tulevaisuuden valokomponentti tuotetaan painokoneessa

Ledejä piirtäen ja vaihtoehto orgaanisille ledeille

Todennus ja kosketuksettomuus kolmiulotteisesti

16.05.2024Hybridilomittuminen tehostaa kvanttiteleportaatiota
15.05.2024Säilölaskentaa molekyyleillä ja keinolihaksilla
14.05.2024Muisti ferrosähköisestä ja ferromagneettisesta alueista
13.05.2024Metamateriaalia analogiseen optiseen laskentaan
10.05.2024Elektronit vauhdikkaina kaksiulotteisissa polymeereissä
09.05.2024Entistä tehokkaampia dielektrisiä kondensaattoreita
08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä

Siirry arkistoon »