Tulevaisuuden valokomponentti tuotetaan painokoneessa

27.08.2012

umea-light-emitting-cells-lec-280.jpgUumajan yliopiston tutkijat Ludvig Edman ja Andreas Sandström ovat onnistuneet tuottamaan orgaanisen valoa emittoivan sähkökemiallisen kennon (LEC) käyttäen rullalta-rullalle -painatusprosessia normaaleissa ympäristöolosuhteissa.

Elektroluminenssiin perustuvia LEC-valokomponentteja voidaan siten tuottaa edullisesti ja suurina erittäin ohuena valoa emittoivana laitteina infonäyttöihin ja myöhemmässä vaiheessa valaistus sovelluksiin, toteaa Ludvig Edman yliopistonsa tiedotteessa.

Professori Edmanin ryhmä keskittyy uudenlaisiin orgaanisiin yhdisteisiin kuten valoa emittoiviin ja johtaviin polymeereihin sekä grafeeniin ja kehittävät näihin perustuvia LEC-komponentteja.

Raportissaan tutkijat osoittavat, että käyttämällä pelkästään normaalissa ilmatilassa vakaina säilyviä materiaaleja ja rullapäällystyslaitteistoa he onnistuivat saostamaan valoa emittoivan kerroksen ja PEDOT-PSS-anodin joustavan katodipinnoitetun substraatin päälle rakosuuttimen avulla.

Tuotetussa LEC-laitteessa olevien kerroksien todettiin olevan erittäin epätasaisia ja paksuuksien sekä aktiivisessa kerroksessa että anodissa olevan noin yhden mikrometrin luokkaa. Kuitenkaan LEC:in itseseostuvasta toiminnasta johtuen emittoituva valo ei kärsi karkeista rajapinnoista.

Tällaiset ominaisuudet ovat ihanteellisia rullalta-rullalle -prosesseihin mikä keventää valmistuskustannuksia merkittävästi. Rullapainoprosessit tehtiin yhteistyössä Tanskan teknillisen yliopiston kanssa, sillä heillä on laaja kokemus edullisten orgaanisien aurinkokennojen valmistuksesta.

Ludvig Edman on perustaja ja hänen tutkijakollega Andreas Sandström CTO:na Uumajassa toimivassa LunaLEC -yrityksessä, jossa tekniikkaa kehitetään edelleen kaupallisiin sovelluksiin sopivaksi.

Light-emitting electrochemical cell

07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja

Siirry arkistoon »