Kolmiulotteinen vastine grafeenille

20.01.2014

berkeley-3d-vastine-grafeenille-250.jpgLöytö on pohjimmiltaan kolmiulotteinen versio grafeenista, joka lupailee kiinnostavia uusia aiheita korkean teknologian teollisuudelle kuten nopeammat transistorit ja kompaktit kiintolevyt.

Berkeley Labissa toiminut tutkijaryhmä sai selville, että natriumvismutaatti voi esiintyä kvanttimaterian muodossa, jota kutsutaan kolmiulotteiseksi topologiseksi Dirac-puolimetalliksi (3DTDS). Kyseessä on ensimmäinen kokeellinen vahvistus tällaisista rakenteista, joita vielä äskettäin teoreetikot pohtivat.

- 3DTDS on luonnollinen kolmiulotteinen vastine grafeenille, jolla on vastaava tai jopa parempi elektronin liikkuvuus ja nopeus. Koska materiaalilla on aineen sisäisiä 3D-Dirac-fermioneja, 3DTDS:llä on myös kyllästymätön lineaarinen magnetoresistanssi, joka voi olla kertaluokkaa suurempi kuin materiaaleilla, joita nykyisin käytetään kiintolevyissä. Samalla se avaa oven myös tehokkaammille optisille antureille, toteaa tutkimuksen käynnistänyt fyysikko Yulin Chen.

Kaksi mielenkiintoisinta uutta materiaalia korkean teknologian parissa ovat nykyään grafeeni ja pinnaltaan johtavat topologiset eristeet. Molemmissa on 2D-Dirac-fermioneja, jotka aiheuttavat poikkeuksellisia ja erittäin himoittuja fysikaalisia ominaisuuksia ja tutkijapiireissä onkin herännyt kysymys löytyisikö vastaavia kolmiulotteisia materiaaleja.

Nyt käytetystä natriumvismutaatista ei ole käytännön laitteisiin mutta se innostaa etsimään muita 3DTDS-materiaaleja. Sellaiset saattaisivat tarjota parannusta moniin sovelluksiin, jopa paremmin kuin grafeeni koska olisivat rakenteeltaan kolmiulotteisia sillä kookkaiden yksitasoisten grafeenikalvojen valmistus on edelleen haaste.

Lisäksi 3DTDS-järjestelmä avaa tien moniin fysikaalisiin ominaisuuksiin, kuten jättimäinen diamagnetismi, kvanttitason magnetoresistanssi aineen sisuksissa, ainutlaatuiset Landau-tason rakenteet vahvoissa magneettikentissä ja värähtelevät kvanttispin Hall-efektit.

Uudet ominaisuudet voivat olla eduksi tulevaisuuden elektroniikalle. Tulevaisuudessa 3DTDS-järjestelmät voivat toimia myös ihanteellisena alustana spintroniikan sovelluksille.
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona

Siirry arkistoon »