Langatonta kommunikointia magneettikentillä

04.09.2015

UC-San-Diego-magneettikentta-viestintaa-ihmiskehossa-1-275.jpgUniversity of California San Diegon sähköinsinöörit ovat esitelleet uudenlaista langattoman viestinnän tekniikkaa, joka toimii lähettämällä magneettisia signaaleja ihmiskehoon.

Uusi teknologia voi tarjota pienemmän tehokäytön ja tietoturvallisemman tavan kommunikoida puettavien elektronisten laitteiden kesken.

He esittelivät tutkimustuloksiaan elokuussa IEEE Engineering in Medicine and Biology Society - konferenssissa Milanossa.

Vaikka työ on vielä proof-of-concept-esittely, tutkijat kuvittelevat mielessään kehittävänsä siitä vähävirtaisen langattoman järjestelmän, joka voi helposti siirtää dataa ympäri ihmiskehoa. Sovellus voisi olla langaton anturiverkko, joka seuraa koko kehon terveyttä.

Tällaisessa sovelluksessa voidaan käyttää Bluetooth-tekniikka, mutta radiosignaalit eivät helposti läpäise ihmiskehoa mikä edellyttää riittävää tehonkäyttö, mikä taasen aiheuttaa turhaa tietoturvariskiä.

Järjestelmän etuna on, että magneettikentät voivat helposti siirtyä biologisten kudosten läpi. Kokeissaan, tutkijat osoittivat, että magneettinen tietoliikenneyhteys toimii hyvin kehossa, mutta he eivät testanneet tekniikan virrankulutusta.

Kuitenkin he osoittivat, että magneettikenttäisen viestinnän siirtohäviöt ihmiskehossa ovat jopa 10 miljoonaa kertaa pienempiä kuin esimerkiksi Bluetooth radiotekniikalla.

Tutkijoiden mukaan tekniikka ei aiheuta vakavia terveysriskejä. Käytettävän lähetystehon odotetaan olevan monta kertaa pienempi kuin magneettikuvauslaitteiden ja langattomien implanttilaitteiden.

Protolaitteilla tutkijat pystyivät osoittamaan ja mittaamaan pienet siirtotiehäviöt tiedonsiirrolle käsivarresta toiseen, käsivarresta päähän ja käsivarresta jalkaan.

Tekniikan rajoitus on, että magneettikenttien käyttö vaatii pyöreän laitegeometrian. Laitteet, kuten kellot, hikinauhat ja vyöt toimivat hyvin mutta ei esimerkiksi rintaan kiinnitetty pieni laastari jota käytetään mittaamaan sykettä.

03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan

Siirry arkistoon »