Muistipiiri prosessorin hommiin

09.01.2017

Nanyang-ReRAM-toimia-prosessorina-283-t.jpgKansainväliset tutkijat ovat kehittäneet muistisiruja, jotka suorittavat laskentatehtäviä, joita perinteisesti tekevät prosessorit. Tämä tarkoittaa, että dataa voidaan käsitellä samalla paikalla, johon se on tallennettu.

Uusin tällainen laskentapiiri kehitettiin Nanyangin teknillisessä korkeakoulussa (NTU Singapore) yhteistyössä Saksan RWTH Aachen Universityn ja Forschungszentrum Juelichin kanssa.

Se on rakennettu käyttäen alan uusinta muistitekniikkaa, joka tunnetaan Redox-pohjaisena resistiivisen kytkennän Random Access Memory (ReRAM) muisteina. Näitä muistipiirejä on piakkoin saatavissa kaupallisesti muun muassa SanDiskin ja Panasonicin kehittäminä.

Sen sijaan, että tallentaa vain dataa NTU:n tutkijat kumppaneineen osoittivat, kuinka ReRAM:ia voidaan käyttää myös prosessoimaan dataa.

Kun muistisiru suorittaa sille sopivia laskentatehtäviä, voidaan säästää tilaa ja energiaa pistämällä se tekemään osan prosessorin hommista. Kehitys voi johtaa myös uusiin mahdollisuuksiin kulutuselektroniikan ja puettavan teknologian parissa.

ReRAM-rakenteissa kyetään hyödyntämään useita muistitiloja ja nyt tutkijatkin saivat aikaan seitsentilaisen titaanioksidisen piirirakenteen. Tämä mahdollistaa modulaarisen aritmetiikan realisoinnin käyttäen kolmikantaista numerojärjestelmää.

Tutkijat toteavat, että ReRAM:in käyttö laskentaan on kustannustehokkaampaa kuin muut näköpiirissä olevat laskentateknologiat, koska ReRAM:it ovat pian saatavilla markkinoilla.

ReRAM-muistin hyvät ominaisuudet kuten pitkän aikavälin tallennuskapasiteetti, alhainen energiankulutus, nopeus ja mahdollisuus valmistaa niitä nanomittakaavan tasolla on saanut monet puolijohdeyritykset investoimaan tutkimaan tätä lupaavaa tekniikkaa.
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan

Siirry arkistoon »