Elektronista ihoa ja näyttöjä

(22.2.2018) Tokion yliopistossa on kehitetty ultraohut elastinen näyttö, joka sopii hyvin iholle ja voi osoittaa sähkökardiogrammin liikkuvaa aaltomuotoa, joka on luettu iholla olevalla elektrodianturilla.

Yhdessä langattoman tiedonsiirtomoduulin kanssa tämä integroitu biolääketieteellinen anturijärjestelmä voi lähettää biometrisiä tietoja vaikka pilveen.

Pehmeä, joustava ihonäyttö on noin 1 millimetrin paksu ja koostuu 16 x 24:sta mikroledistä ja joustavasta johdotuksesta, jotka on asennettu kumilevyyn. Se kestää toistuvaa venytystä peräti 45 prosentilla sen alkuperäisestä pituudesta ilman että sen sähköiset ja mekaaniset ominaisuudet häviävät.

Ihonäytön valmistamiseen tutkijat käyttivät koeteltuja elektroniikkatuotteiden massatuotannon menetelmiä - erityisesti hopeajohdotusta ja mikroledin kiinnittämistä normaalilla juotospastalla. Näiden menetelmien soveltaminen todennäköisesti nopeuttaa näytön kaupallistamista ja auttaa pitämään tuotantokustannukset alhaisina.

Coloradon Boulder yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet uudentyyppisen muokattavissa olevan, itsensä parantavan ja täysin kierrätettävän elektronisen ihon.

Se on ohut, läpikuultava materiaali, joka jäljittelee ihmisen ihon toimintaa ja mekaanisia ominaisuuksia. Sille löytyy sovelluksia, jotka vaihtelevat robotiikan ja proteesin kehityksestä biolääketieteellisiin laitteisiin.

Uusi CU Boulder e-iho sisältää antureita, joilla mitataan painetta, lämpötilaa, kosteutta ja ilman virtausta.

Teknologialla on useita erottuvia ominaisuuksia, mukaan lukien uudenlainen kovalenttisesti sidottu dynaaminen verkkopolymeeri, johon on yhdistetty hopean nanopartikkeleita paremman mekaanisen lujuuden, kemiallisen vakauden ja sähkönjohtavuuden aikaansaamiseksi.

Uusi iho on täysin kierrätettävä liuottamalla se etanoliin, jossa hopean nanopartikkelit vajoavat liuoksen pohjaan. Kierrätettyä liuosta ja nanohiukkasia voidaan sitten käyttää uuden, toimivan e-ihon luomiseen.

Kirja antureista ja nanotekniikasta

Reaalimaailmaa tunnustellen – Nanoteknologia ja anturit -kirjan teemana ovat nanoteknologian mahdollistamat anturitekniikat, jotka lupailevat tulevaisuudessa yhä tarkempia mittauksia ympäristöstämme ja kehostamme

Tulevaisuudessa saamme ehkä käyttöön jopa Star Trek -elokuvasta tutun Tricorder-mittauslaitteen.

Kirjassa käsitellään myös tuotantoelämän tarpeita sillä yhä vähemmällä tehonkäytöllä toimivat anturit ovat omiaan vahvasti vauhdittuvalle Internet of Things –sovelluksille.

Tutustu kirjan sisällysluetteloon.

Kirjanen (68 sivua) ja sen e-kirja-versio on hankittavissa kustantajan Books on Demand kirjakauppaosiosta ja erilaisista nettikirjakaupoista.


Aiemmat uutiset

Ultraääni lataa ja herättää radioita (21.02.2018)
Virrankäytön katkaistu erilaisissa pienen tehonkäytön radiolaitteissa pidentää akun käyttöaikaa mutta laite ei silloin toimi. Sellaisen herättäminen toimintaan voi..

Antureita WC-paperista (20.02.2018)
Washingtonin yliopiston insinöörit ovat tuottaneet pehmopaperista - samanlaista kuin wc-paperi - uudentyyppisen puettavan anturin, joka pystyy havaitsemaan pulssin..

Galliumoksidia mikroelektroniikkaan (19.02.2018)
Gallium oksidilla on etua piihin verrattuna halvempien ja pienempien laitteiden tuottamiseksi. Pii on pitkään ollut mikroelektroniikan ja puolijohdeteknologian..