Transistori ja vanhus
Muistipiirin transistorissa pitkään ollut elektroni päätyi monen mutkan kautta kännykän antenniin.
Kerran sitten kännykän käyttäjän etsiessä piironginlaatikosta jotain antenni osui vanhan matkaradion antenniin ja elektroni havaitsi tilaisuutensa tulleen ja hyppäsi sinne.
Tervehdys, mitäs tulokas. Mistäs sitä tullaan?
Hai tuolta kännykästä tullaan, onnistuin vähän vaihtamaan maisemia.
Mikäs se sellane kännykkä on?
No se on noiden kaksijalkaisten kehittelemä tietokone, jossa on vähän radiotekniikkaakin.
Mikäs se sellanen tietokone on? Ja mitäs se vähä radiotekniikka on?
Tietokoneella ne kaksjalkaset tekee laskentaa ja nykyään ne jo yrittää niiden avulla matkia kaksjalkasten aivotoimintaa.
No on sulla jutut. Mut mitäs sä sanoit radiotekniikasta?
No niillä on sen tietokoneen ohella siinä muutama erilainen radiotekninen tiedonsiirtoviritys. Ne on kato sellasia vähän vaikeampia selittää.
Juu ei sun tartte mulle alkaa selostaa. Mä oon ollu näissä hommissa jo vuosikymmeniä. Se oli sillon kun transistorit tuli niin homma vauhdittui oikein kunnolla. Vanhukset siinä viereisessä putkiradiossa kehuivat olevansa alan veteraaneja mutta transistoreilla homma sujui paljon kätevämmin.
Oltiin sellasissa muutaman transistorin ketjussa jossa antenniin tullu taajuusmoduloitu sähkömagneettinen värähtely muutettiin kaiuttimissa ääniaaltoiluksi ja pienestä paristosta saatiin voimaa kierrättää varauselektroneita. Mitäs vaikeeta tämmösessä nyt on?
Nooh.. On tuo historia jääny vähän vähälle. Ne nykyvehkeet on enemmän sellasia digitaalisia virityksiä kun se tiedonsiirtokin on menny digitaaliseksi ja sitten niitä siinä vehkeessä on niitä useampikin. Mutta tuo ketju tuntuu olevan käytössä nykyäänkin siellä kun on yks linja jolla voi kuunnella jotain vanhoja lähetystekniikoita.
Vai vanhoja. Mutta niinhän se menee, ett met vanhukset aina työnnetään syrjään. Mut oon mäkin huomannut tässä antennissa että kaistalla alkaa olla tungosta ja kaikenlaista värinää ja täälläkin jotkut filosofit arvelee, että ympärillämme on jo käytössä paljon suurempiakin taajuuksia.
Joo niitä on. Ja modulointikin on sellaista että, siinä saa olla tarkkana kehuvat kaverit, jotka ovat olleet niissä hommissa. Oli kuulemma ennen yksinkertaisempaa.
Vai sellaista!
Mut mistäs sä ole peräisin kun transistoreitakin tunnet?
No jossain hietikosta meitsi alkujaan oleskeli. Sitten jouduttiin johonkin tehtaaseen ja sellaseksi puhtaaksi piiksi tehtiin. Siitä sahattiin sellasia kiekkoja jolle sitten uitettiin kaikenlaisia liemiä, jokka repi osan kavereista pois. Sitten tuli maskeja ja erilaisia muita aineksia monta kertaa. Sitten meitä transistoreita olikin siinä kiekolla miljardeittain.
Miljoonia, mihin niitä niin paljon tarvitaan.
Miljardeja. Se liittyy siihen digitaalisuuteen ja laskentaan. Sen kännykän perussirulla niitäkin on varmaan miljoona.
Ai silleen. Me ollaan täällä matkaradiossa hoideltu hommat yhdeksällä transistorilla.
Vau. Mut hei tiedätkö, että meitsi oli yhdessä vaiheessa jossain laboratoriossa ja siellä oli yks kaveri, joka kehui olleensa germaniumpalassa kun ensimmäisiä transistoreita tehtiin.
No jopas jotakin. Germaniumista meidät vanhuksetkin on tehty.
Oho, ja vielä vaan jaksatte toimia.
Sehän se on meidän transistorien kunnia ja riesa. Radioputkia piti silloin tällöin vaihtaa, niissä kun hehkulanka kului poikki. Mutta koriste-esineenähän tässä nykyään enemmän ollaan kuin oikeissa hommissa.
Niin, vauhti on nykyään niin kova, että saas nähdä milloin meikäläinekin heitetään piirongin laatikkoon.