Vesi vanhin voitehista

11.09.2017

Cambridge-perovskiitin-parannus-valolla-300.jpgPerovskiittiset aurinkokennot ovat varsin nopeasti saavuttaneet piikennojen muunnossuhteita mutta niiden ongelmana on materiaalin heikkeneminen ajan ja kosteuden myötä.

Pienet viat liuosprosessoitujen perovskiittien rakenteessa voivat ansoittaa elektroneja ennen kuin niiden energia saadaan hyödynnetyksi.

Jo vuonna 2016 eräs tutkijaryhmä osoitti, että perovskiittirakenteen puutteet voisivat korjaantua altistamalla sitä valolle, mutta vaikutukset olivat tilapäisiä.

Nyt tutkijaryhmä Cambridgen, MIT:n, Oxfordin, Bathin ja Delftin yliopistoista on osoittanut, että kyseiset viat voidaan korjata pysyvästi. Se voi tapahtua altistamalla perovskiitti sekä valolle että sopivalle kosteudelle.

Ryhmä tuotti painotekniikalla perovskiittirakenteen mutta ennen laitteen viimeistelyä se altistettiin valolle, hapelle ja kosteudelle.

Valolle altistettuna elektronit sitoutuivat hapen kanssa, muodostaen superoksidia, joka kykeni erittäin tehokkaasti sitoutumaan elektroniansoihin ja estämään näiden ansojen elektroneja sitovan ominaisuuden. Veden mukana ollessa perovskiittipinta muuttuu suojakuoreksi. Kuoripinnoite poistaa pintojen ansoja, mutta myös lukittuu superoksidiksi, mikä tarkoittaa, että perovskiittien suorituskyvyn parannukset ovat nyt pitkäikäisiä.

"Se on intuition vastainen, mutta kosteuden ja valon käyttäminen tekee perovskiittisista aurinkokennoista enemmän luminoivia, ominaisuutta, joka on äärimmäisen tärkeää, kun halutaan tehokkaita aurinkokennoja", sanoi tutkimusta vetänyt Sam Stranks.

"Olemme nähneet luminesenssitehokkuuden kasvun yhdestä prosentista 89 prosenttiin, ja uskomme, että voisimme saada sen aina 100 prosenttiin, mikä tarkoittaa sitä, että meillä ei olisi jännitehäviöitä - mutta paljon työtä on vielä tehtävä.”

Näin tehostetun aurinkokennojen tehomuunnoksen hyötysuhteeksi saatiin 19,2 %. Varauksenkantajien elinaika kasvoi 32 mikrosekuntiin ja diffuusiopituudet 77 mikrometriin, arvoihin, jotka ovat verrattavissa yksittäisiin perovskiittikiteisiin.

Aiheesta aiemmin:

Paremmin kestäviä perovskiittikennoja

Yllätyksellinen perovskiitti

25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti

Siirry arkistoon »