Pitkän kantaman takaisinsirontaa

18.09.2017

Washington-LoRa-backscatter-system-300-t.jpgWashingtonin yliopiston (UW) tutkijat ovat tällä kertaa osoittaneet, että lähes nollaenergialla toimivat laitteet voivat lähettää dataa jopa 2,8 kilometrin etäisyydelle.

Aiemmin UW:n tutkijat esittelivät tekniikkaansa WiFi:n kantamilla ja muidenkin pienen tehonkäytön radioyhteyksien heikkoutena ovat lyhyet kantamat.

Tutkijaryhmän uusin pitkän kantaman LoRa-tekniikkaan tukeutuva takaisinsironnan järjestelmä tarjoaa luotettavan pitkän kantaman kommunikoinnin antureiden kanssa, jotka kuluttavat tuhat kertaa vähemmän virtaa kuin nykyiset tekniikat.

Erilaisten edullisten antureiden käyttö esimerkiksi maanviljelyssä, terveydenhuollossa ja monissa arjen tarpeissa edellyttäisi erittäin pienellä tai jopa ilman teholähdettä tapahtuvaa toimintaa.

UW:n tutkijoiden uudessa järjestelmässä on kolme osaa: lähde, joka emittoi radiosignaalia, anturit, jotka koodaavat informaatiota kyseisen signaalin heijastuksiin ja edullinen LoRa-vastaanotin, joka dekoodaa informaation.

Washington-LoRa-backscatter-sensor-300-t.jpgKun anturi on sijoitettu lähteen ja vastaanottimen väliin, järjestelmä voi siirtää dataa 475 metrin etäisyydelle. Kun anturi on signaalilähteen vieressä, vastaanotin voi purkaa informaatiota jopa 2,8 kilometrin etäisyydeltä.

Takaisinsiroava signaali on erittäin heikko ja hukkuu helposti kohinaan. Ongelman ratkaisuksi ryhmä käyttää chirp-hajaspektri modulaatiota (CSS). Heijastuneiden signaalien levittäminen useille taajuuksille antoi mahdollisuuden saavuttaa paljon suuremmat herkkyydet ja dekoodata takaisinsironneita signaaleja suuremmilta etäisyyksiltä, vaikka ne olisivat kohinatason alapuolella.

Järjestelmää ryhtyy kaupallistamaan Jeeva Wireless, joka on UW:n ryhmän perustama spin-out-yhtiö, joka aikoo aloittaa järjestelmän markkinoinnin kuuden kuukauden kuluessa.

Tutkimuspaperi: LoRa Backscatter: Enabling The Vision of Ubiquitous Connectivity

Aiheesta aiemmin:

WiFi-viestintää sironnan kautta

Passiivisia Wi-Fi-anturisolmuja

19.06.2024Täysin optinen fotonisiru tunnistaa ja käsittelee
19.06.2024Uusia toiveita sinkki-ilma akuille
17.06.2024Elektroneille viisikaistainen supervaltatie
14.06.2024Energiatehokasta kvanttilaskentaa magnoneilla
13.06.2024Pienenergian keruu tehostuu
12.06.2024Uusia menetelmiä 2D-materiaalien muokkaukseen
11.06.2024Infrapunan kuvaustekniikkaa arkikäyttöön
10.06.2024Kalsiumoksidin kvanttisalaisuus: lähes kohinattomat kubitit
07.06.2024Tehdä sähköä metallista ja ilmasta
06.06.2024Hämä-hämähäkki kiipes elektroniikkaan

Siirry arkistoon »