Pitkän kantaman takaisinsirontaa

18.09.2017

Washington-LoRa-backscatter-system-300-t.jpgWashingtonin yliopiston (UW) tutkijat ovat tällä kertaa osoittaneet, että lähes nollaenergialla toimivat laitteet voivat lähettää dataa jopa 2,8 kilometrin etäisyydelle.

Aiemmin UW:n tutkijat esittelivät tekniikkaansa WiFi:n kantamilla ja muidenkin pienen tehonkäytön radioyhteyksien heikkoutena ovat lyhyet kantamat.

Tutkijaryhmän uusin pitkän kantaman LoRa-tekniikkaan tukeutuva takaisinsironnan järjestelmä tarjoaa luotettavan pitkän kantaman kommunikoinnin antureiden kanssa, jotka kuluttavat tuhat kertaa vähemmän virtaa kuin nykyiset tekniikat.

Erilaisten edullisten antureiden käyttö esimerkiksi maanviljelyssä, terveydenhuollossa ja monissa arjen tarpeissa edellyttäisi erittäin pienellä tai jopa ilman teholähdettä tapahtuvaa toimintaa.

UW:n tutkijoiden uudessa järjestelmässä on kolme osaa: lähde, joka emittoi radiosignaalia, anturit, jotka koodaavat informaatiota kyseisen signaalin heijastuksiin ja edullinen LoRa-vastaanotin, joka dekoodaa informaation.

Washington-LoRa-backscatter-sensor-300-t.jpgKun anturi on sijoitettu lähteen ja vastaanottimen väliin, järjestelmä voi siirtää dataa 475 metrin etäisyydelle. Kun anturi on signaalilähteen vieressä, vastaanotin voi purkaa informaatiota jopa 2,8 kilometrin etäisyydeltä.

Takaisinsiroava signaali on erittäin heikko ja hukkuu helposti kohinaan. Ongelman ratkaisuksi ryhmä käyttää chirp-hajaspektri modulaatiota (CSS). Heijastuneiden signaalien levittäminen useille taajuuksille antoi mahdollisuuden saavuttaa paljon suuremmat herkkyydet ja dekoodata takaisinsironneita signaaleja suuremmilta etäisyyksiltä, vaikka ne olisivat kohinatason alapuolella.

Järjestelmää ryhtyy kaupallistamaan Jeeva Wireless, joka on UW:n ryhmän perustama spin-out-yhtiö, joka aikoo aloittaa järjestelmän markkinoinnin kuuden kuukauden kuluessa.

Tutkimuspaperi: LoRa Backscatter: Enabling The Vision of Ubiquitous Connectivity

Aiheesta aiemmin:

WiFi-viestintää sironnan kautta

Passiivisia Wi-Fi-anturisolmuja

23.09.2023Kvanttipotentiaalin vapauttaminen monipuolisilla kvanttitiloilla
21.09.2023Terahertsiaaltoja helpommin
20.09.2023Espoosta voi ostaa kvanttitietokoneen
19.09.2023Kvanttianturien tarkkuutta voi edelleen parantaa
18.09.2023Kaksiulotteisia fettejä piikiekolle
16.09.2023Grafeenia, vihreää energiaa ja materiaaleja
15.09.2023Infrapunavaloa kvanttipisteistä
14.09.2023Kohti täydellisiä optisia resonaattoreita
13.09.2023Pidemmän kantaman vedenalaista viestintää
12.09.2023Pisara-akku tasoittaa tietä biointegroinnille

Siirry arkistoon »