Uusia yllätyksiä kaksiulotteisista

23.08.2018

Washington-2D-wolframiditelluridi-yllatys-300-t.jpgTutkijoille tämä vuosisata on kaksiulotteisien materiaalien ja niiden odottamattomien salaisuuksien aikakausi.

Washingtonin yliopiston tutkijoiden johtamassa ryhmässä metalliyhdiste wolframiditelluridi tai WTe2:sta tehtiin löytö, että sen 2D-muoto voi läpikäydä ”ferrosähköistä vaihtoa. Havaittiin, että kun kaksi yksikerroksista yhdistetään, tuloksena olevassa ”kaksikerroksisessa” kehittyy spontaani sähköpolarisaatio. Tätä polarisaatiota voidaan kääntää kahden vastakkaisen tilan välillä sovelletulla sähkökentällä.

"Ferrosähköisen kytkeytymisen löytäminen tässä 2D-materiaalissa oli täydellinen yllätys", kertoo UW-fysiikan professori David Cobden. "Emme etsineet sitä, mutta näimme epätavallista käyttäytymistä, ja sen jälkeen, kun teimme hypoteesin sen luonteesta, suunniteltiin joitain kokeita, jotka vahvistivat sen hienosti."

WTe2 on ensimmäinen kuorittu 2D-materiaali, jonka tiedetään läpikäyvän ferrosähköinen vaihtokytkentä. Ennen tätä keksintöä tutkijat olivat havainneet ferrosähköistä kytkentää vain sähköisissä eristeissä. Mutta WTe2 ei ole sähköinen eriste; se on itse asiassa metalli, vaikkakaan ei ole kovin hyvä.

WTe2 ylläpitää ferrosähköistä kytkentää huoneenlämmössä ja sen kytkentä on luotettavaa eikä heikkene ajan myötä, toisin kuin monet tavanomaiset kolmiulotteiset ferrosähköiset materiaalit. Jo aiemmin osin sama tutkijaryhmä oli havainnut että WTe2 on myös ”topologinen eriste,” ensimmäinen 2D materiaali tällä eksoottisella omaisuudella.

Ferrosähköisten ominaisuuksien omaavilla materiaaleilla voi olla sovelluksia muistitallennuksessa, kondensaattoreissa, RFID-korttitekniikoissa ja jopa lääketieteellisissä antureissa.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että 2D-kerrosten kiertosuunnalla on tärkeä rooli etsittäessä uusia ominaisuuksia, jotka syntyvät, kun materiaalit yhdistetään.

Washington-Columbia-2D-kierto-300.jpgKolumbian yliopiston tutkijat ovat kehittäneet, "twistronic" -rakenteen, jonka avulla toistensa päälle asetettujen kahden eri 2D-materiaalien kerroksen kiertokulmaa helposti tutkimustyön aikana muuttaa. Aiemmin kiertokulma määräytyi materiaalin valmistuksen yhteydessä.

Tutkijoiden kehittämä rakenne perustuu heikkoon kitkaan, joka esiintyy kerrosten välisellä rajapinnalla, joita van der Waalsin voimat pitävät yhdessä, jotka ovat paljon heikommat kuin kunkin kerroksen atomisidokset.

Aiheesta aiemmin:

Kaksiulotteisia heterorakenteita

17.02.2020Kubitteja keinoatomeista
14.02.2020Kohinalla hehkuttaen
14.02.2020Tehokkaampia sähkökatalyyttisiä reaktioita
12.02.2020Elektroninen nenä MOF-materiaaleista
11.02.2020Uudenlainen elektrodirakenne tehokkaimille akuille
10.02.2020Kvanttitiedonsiirtoa nykyisissä kuituverkoissa
07.02.2020Uusi kvasihiukkanen löydetty: Pi-ton
06.02.2020Resonaattorit hidastavat valoa
05.02.2020Nanoputkien rullasta uudenlaista materiaalia
04.02.2020Tehokkaampaa terahertsitaajuuksien ilmaisua

Siirry arkistoon »