Akkutekniikka monipuolistuu

13.11.2018

Akku-katsaus-buffi-Duke-copper-ion-300-t.jpgAkkutekniikan kehitys on vahvasti sidoksissa materiaalitekniikan kehitykseen.

Uusien tutkimustekniikoiden avulla voidaan tutkia yhä syvällisempiä akun ilmiöitä erilaisilla materiaaliyhdistelmillä.

Viimevuosien suosittu tutkimusaihe alalla on ollut superioniset kiteet. Ne ovat eräänlainen yhdistelmä nestettä ja kiinteän ainetta.

Duken yliopiston, Oak Ridge National Laboratoryn (ORNL) ja Argonne National Laboratoryn (ANL) voimin on tutkittu superionisia kiteitä, jotka sisälsivät kuparia, kromia ja seleeniä (CuCrSe2), neutroni- ja röntgensäteiden avulla.

"Kun CuCrSe2 kuumennetaan yli 88 celsius-asteen, sen kupari-ionit kulkevat kromin ja seleenin kerrosten sisällä yhtä nopeasti kuin nestemäiset vesimolekyylit. Ja kuitenkin, se on silti niin vankka, että voisit pitää sitä kädessäsi," toteavat tutkijat.

Aihe on vielä perustukimusta mutta johdattelee akkujen elektrolyyttien vaihtumista enemmän kiinteäksi aineeksi.

Akku-katsaus-buffi-KIT-Hochentropie-Oxide-225-t.jpgMyös Karlsruhe Institute of Technologyn (KIT) tutkijoiden johdolla tehdyn tutkimuksen mukaan uusilla materiaaleilla voidaan huomattavasti parantaa akkujen varastointikykyä ja toimintavakautta.

Näiden materiaalien joukossa ovat esimerkiksi korkean entropian oksidit (HEO), joiden vakaus johtuu perusaineiden epäsäännöllisestä jakautumisesta.

Vakautensa ansiosta tämän materiaaliluokan (HEO) odotetaan johtavan merkittäviin parannuksiin. Tutkimus on ensimmäinen joka osoittaa, että HEO soveltuu käytettäväksi palautuvan litiumvarastoinnin muunnosmateriaaliksi.

Entropialtaan vakaat HEO:t ovat monimutkaisia oksideja, jotka sisältävät viisi tai useampia eri metallikationeja samoja määriä ja jotka osoittavat yksifaasista kiderakennetta. Vaikka alkuaineiden tyypilliset kiderakenteet eroavat toisistaan huomattavasti, ne muodostavat yhteisen hilan ja jakautuvat kidepaikkoihin ilman ilmeistä järjestystä. Juuri tämä epäjärjestys, jota kutsutaan myös korkeaksi entropiaksi, stabiloi materiaalin, luultavasti siksi, että se heikentää häiriöiden siirtymistä hilaan.

"Tutkimuksemme on osoittanut, että entropiastabiloitunut HEO eroaa merkittävästi klassisista muunnosmateriaaleista. Jotta voitaisiin avata niiden täysi potentiaali energian varastointisovelluksiin, on kuitenkin tehtävä lisätutkimuksia," toteaa KIT:n professori Horst Hahn.

Aiheesta enemmän:

Katsausartikkeli: Akkutekniikan kirjo lavenee

10.05.2024Elektronit vauhdikkaina kaksiulotteisissa polymeereissä
09.05.2024Entistä tehokkaampia dielektrisiä kondensaattoreita
08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni

Siirry arkistoon »