Happea akkujen kehitykseen

21.05.2019

Graz-super-litium-happi-akku-300-t.jpgSinglettihapen (1O2) muodostuminen heikentää monien alkalimetallikatodien, kuten Li-O2-katodin, syklisyysvakautta. Tutkija Stefan Freunberger esittää tutkimustyössään tehokkaan ja korkean jännitteen stabiilin 1O2 -sammuttimen, joka vähentää massiivisesti 1O2:een liittyviä sivureaktioita.

TU Grazin tutkijat ovat löytäneet keinon sammuttaa litium-happi parien singlettihapen muodostumista, jotta niiden käyttöikää voitaisiin pidentää.

Stefan Freunberger on kehittänyt uuden sukupolven akkujen suorituskykyä ja pidempää käyttöikää ja ne ovat myös halvempia tuottaa kuin nykyiset mallit.

Vuonna 2017 Freunberger paljasti työssään elävän organismin solun ja akkukennon välisen ikääntymisen yhtäläisyyden. Molemmissa tapauksissa hyvin reaktiivinen singlet-happi on vastuussa ikääntymisprosessista.

Tämä hapen muoto syntyy litium-happi akkujen latauksessa tai purettaessa. Nyt hän on löytänyt keinoja minimoida singlettihapen negatiiviset vaikutukset.

Avain saavutettavaan energiatehokkuuteen on vakailla redox-välittäjillä. Niillä on elintärkeä rooli elektronien kulussa ulkoisen piirin ja varausmateriaalin välillä happiakuissa ja niillä on merkittävä vaikutus myös suorituskykyyn. Välittäjien periaate on lainattu luonnosta, jossa ne ovat vastuussa monista erilaisista toiminnoista elävissä soluissa.

”Tähän asti oletettiin, että superoksidit ja peroksidit deaktivoivat redox-välittäjät. Kokeilumme ovat kuitenkin osoittaneet, että tämä johtuukin singlettihapen toiminnasta, Freunberger toteaa.

Seuraava askel Freunbergerin tutkimuksessa edellyttää hänen havaintojensa yhdistämistä ja uuden välittäjäryhmän kehittämistä. Näiden tulisi olla erityisen vastustuskykyisiä singlettihapen hyökkäykselle ja myös torjua sitä tehokkaasti suorittamalla sammutustoiminto. Tämä lisäisi dramaattisesti litium-happiakkujen käyttöikää ja maksimoi energiatehokkuuden.

Ohio State Universityn tutkijat ovat puolestaan rakentaneet tehokkaamman ja luotettavamman kalium-happi-akun, joka on askel kohti mahdollisia ratkaisuja energian varastointiin sähköverkoissa ja kestävämpiä akkuja matkapuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa.

Kalium-happi akut ovat olleet mahdollisia vaihtoehtoja energian varastoinnille, siitä lähtien kun ne keksittiin vuonna 2013. Ohio Staten tutkijaryhmä osoitti, että akut voivat olla tehokkaampia kuin litium-happi akut säilyttäen samanaikaisesti noin kaksi kertaa enemmän energiaa kuin olemassa olevat litiumioniakut.

Kalium-happipareja ei ole käytetty laajasti energian varastointiin, koska niiden uudelleen varauskyky on riittänyt vain viiteen tai kymmeneen varauskertaan. Heikkeneminen johtui hapen hiipimisestä akun anodiin ja aiheutti siten sen heikkenemisen.

Tutkija Paul Gilmore ryhtyi sisällyttämään polymeerejä katodiin nähdäkseen, voisiko näin suojata anodia hapelta. Tutkimuksissa havaittiin, että turvotuksella polymeerissä oli keskeinen rooli sen suorituskyvyssä.

Johtavasta polymeeristä valmistettu kerros mahdollistaa kaliumionien liikkumisen koko katodin läpi, mutta rajoittaa molekyylihappea pääsemästä anodiin.

Suunnitelma tarkoittaa, että akku voidaan ladata vähintään 125 kertaa, jolloin kalium-happi akut tuottavat yli 12-kertaisen pitkäikäisyyden edullisilla elektrolyyteillä.

Aiheesta aiemmin:

Läpimurtoja litium-happi akun tutkimuksissa

Palamattomia ja tehokkaampia akkuja

Aurinkoakku toimii valolla ja ilmalla

28.05.2020Ennätyskorkeaa datansiirtoa yhdellä lähettimellä
27.05.2020Apua litiummetallisille anodeille
26.05.2020Uusi resepti yhden atomin transistoreille
25.05.2020Ihoanturi seuraa C-vitamiinitasoja hiestä
22.05.2020Kohti kolmatta ulottuvuutta
21.05.2020Nopempi koherentti LiDAR
20.05.2020Rautaa rajalle, vaikka ruosteisenakin
19.05.2020Uudenlaisen kvanttitutkan prototyyppi
18.05.2020Löytää edullisesti radioaaltoja
16.05.2020Suprajohtavuutta ja topologiaa

Siirry arkistoon »