Palamattomia litium-akkuja

04.12.2019

Deakin-palamaton-Li-Ion-akku-275.jpgAustralialaisen Deakin Universityn materiaalitutkijat ovat osoittaneet, että nestemäiset ilman liuotinta toimivat kiinteärakenteiset akut voidaan valmistaa helposti. Se tasoittaen tietä tulevaisuudelle, jossa ei ole palavia tai rähähtäviä akkuja jos ne kuumenevat liiaksi.

Deakinin tutkijatohtorit Fangfang Chen ja Xiaoen Wang sanovat löytönsä merkitsevän, että päivittäisissä esineissä, kuten matkapuhelimissa, tietokoneissa ja ajoneuvoissa olevat litiumioniakut eivät enää aiheuta palovaaraa, koska tällä hetkellä käytetty erittäin haihtuva nestemäinen elektrolyytti korvataan kiinteällä polymeerimateriaalilla.

"Tuloksemme osoittavat, että seuraavan sukupolven akut ovat paljon turvallisempia ja niiden suorituskyky on poikkeuksellisen paljon parempi. Löytämämme elektrolyytin avulla meillä on mahdollisuus käyttää litiummetallianodia, jolloin tulevaisuuden akut kestävät kaksi kertaa niin kauan kuin nykyään yhdellä latauksella. Vaihtoehtoisesti ne voivat olla puolet pienempiä ja painoisia vaarantamatta suoritusaikaa." toteaa tohtori Wang.

Tohtori Chen uskoo, että havainnot voivat muuttaa myös akkujen käsittelyä jokapäiväisessä elämässä.

"Jos teollisuus toteuttaa havainnot, näen tulevaisuuden, jossa akkukäyttöiset laitteet voidaan pakata turvallisesti esimerkiksi lentokoneissa matkalaukkuihin tai joissa sähköautot eivät aiheuta palovaaraa matkustajille tai pelastuspalveluille kuten nykyisin".

"Olemme keksineet tavan, jolla polymeeri on vuorovaikutuksessa litiumsuolan kanssa ja poistaen siten perinteisten litiumparien helposti syttyvät ominaisuudet", selvittää saavutusta Fangfang Chen. Tutkijoiden mukaan he ovat käyttäneet olemassa olevia kaupallisia polymeerimateriaaleja uuden prosessin luomiseen.

"Polymeerejä on käytetty akkujohteina jo yli 50 vuotta, mutta olemme ensimmäiset käyttäneet olemassa olevaa kaupallista polymeeriä parannetulla tavalla."

"Olemme tehneet sen sitomalla litiumionia heikosti polymeeriin luomaan kiinteitä polymeerielektrolyyttejä. Uskomme, että tämä on ensimmäinen selkeä ja hyödyllinen esimerkki litiumionin nesteettömästä ja tehokkaasta kuljetuksesta tiedeyhteisössä," iloitsee saavutuksesta Xiaoen Wang.

Toistaiseksi tutkijat ovat todistaneet prosessin vain nappiparistoissa mutta he ovat aloittaneet pussikennojen valmistuksen ja testauksen ja toivovat sen houkuttelevan teollisuuskumppaneita yhteistyöhön heidän kanssaan.

Aiheesta aiemmin:

Palamattomia ja tehokkaampia akkuja

Turvallisempia litium-ioni-akkuja

19.06.2024Täysin optinen fotonisiru tunnistaa ja käsittelee
19.06.2024Uusia toiveita sinkki-ilma akuille
17.06.2024Elektroneille viisikaistainen supervaltatie
14.06.2024Energiatehokasta kvanttilaskentaa magnoneilla
13.06.2024Pienenergian keruu tehostuu
12.06.2024Uusia menetelmiä 2D-materiaalien muokkaukseen
11.06.2024Infrapunan kuvaustekniikkaa arkikäyttöön
10.06.2024Kalsiumoksidin kvanttisalaisuus: lähes kohinattomat kubitit
07.06.2024Tehdä sähköä metallista ja ilmasta
06.06.2024Hämä-hämähäkki kiipes elektroniikkaan

Siirry arkistoon »