Palamattomia litium-akkuja

04.12.2019

Deakin-palamaton-Li-Ion-akku-275.jpgAustralialaisen Deakin Universityn materiaalitutkijat ovat osoittaneet, että nestemäiset ilman liuotinta toimivat kiinteärakenteiset akut voidaan valmistaa helposti. Se tasoittaen tietä tulevaisuudelle, jossa ei ole palavia tai rähähtäviä akkuja jos ne kuumenevat liiaksi.

Deakinin tutkijatohtorit Fangfang Chen ja Xiaoen Wang sanovat löytönsä merkitsevän, että päivittäisissä esineissä, kuten matkapuhelimissa, tietokoneissa ja ajoneuvoissa olevat litiumioniakut eivät enää aiheuta palovaaraa, koska tällä hetkellä käytetty erittäin haihtuva nestemäinen elektrolyytti korvataan kiinteällä polymeerimateriaalilla.

"Tuloksemme osoittavat, että seuraavan sukupolven akut ovat paljon turvallisempia ja niiden suorituskyky on poikkeuksellisen paljon parempi. Löytämämme elektrolyytin avulla meillä on mahdollisuus käyttää litiummetallianodia, jolloin tulevaisuuden akut kestävät kaksi kertaa niin kauan kuin nykyään yhdellä latauksella. Vaihtoehtoisesti ne voivat olla puolet pienempiä ja painoisia vaarantamatta suoritusaikaa." toteaa tohtori Wang.

Tohtori Chen uskoo, että havainnot voivat muuttaa myös akkujen käsittelyä jokapäiväisessä elämässä.

"Jos teollisuus toteuttaa havainnot, näen tulevaisuuden, jossa akkukäyttöiset laitteet voidaan pakata turvallisesti esimerkiksi lentokoneissa matkalaukkuihin tai joissa sähköautot eivät aiheuta palovaaraa matkustajille tai pelastuspalveluille kuten nykyisin".

"Olemme keksineet tavan, jolla polymeeri on vuorovaikutuksessa litiumsuolan kanssa ja poistaen siten perinteisten litiumparien helposti syttyvät ominaisuudet", selvittää saavutusta Fangfang Chen. Tutkijoiden mukaan he ovat käyttäneet olemassa olevia kaupallisia polymeerimateriaaleja uuden prosessin luomiseen.

"Polymeerejä on käytetty akkujohteina jo yli 50 vuotta, mutta olemme ensimmäiset käyttäneet olemassa olevaa kaupallista polymeeriä parannetulla tavalla."

"Olemme tehneet sen sitomalla litiumionia heikosti polymeeriin luomaan kiinteitä polymeerielektrolyyttejä. Uskomme, että tämä on ensimmäinen selkeä ja hyödyllinen esimerkki litiumionin nesteettömästä ja tehokkaasta kuljetuksesta tiedeyhteisössä," iloitsee saavutuksesta Xiaoen Wang.

Toistaiseksi tutkijat ovat todistaneet prosessin vain nappiparistoissa mutta he ovat aloittaneet pussikennojen valmistuksen ja testauksen ja toivovat sen houkuttelevan teollisuuskumppaneita yhteistyöhön heidän kanssaan.

Aiheesta aiemmin:

Palamattomia ja tehokkaampia akkuja

Turvallisempia litium-ioni-akkuja

06.08.2020Elektroniikkaa ja bakteereja
05.08.2020Ensimmäinen neurotransistori
04.08.2020Ferrosähköistä ja topologista muistia
03.08.2020Absorboivaa EMI-suojausta
31.07.2020Eristeidenkin on ohennuttava
24.07.2020Ennätysmäisiä metalinssejä
19.07.2020Grafeeni ja 2D-materiaalit voisivat ohittaa Mooren lain
06.07.2020Elektronit ja fotonit samalla sirulla
26.06.2020Tieteen purskeita kaukaa ja läheltä
26.06.2020Magnon-kytkin teollisesti hyödyllisillä ominaisuuksilla

Siirry arkistoon »