Valolla toimivat kiintolevyt

13.03.2020

EPFL-huomisen-magneto-optinen-kiintolevy-275-t.jpgAurinkokennoissa läpimurron tehnyt perovskiitti siirtyy nyt myös tietotekniikan kiintolevyille.

Uudenlainen tehokkaampi kiintolevytekniikka saadaan aikaan kun ohut kalvo perovskiittiä sijoitetaan magneettisen alustan päälle. EPFL:n fyysikko László Forró ja hänen tiiminsä tasoittavat tietä tällaiselle datatallennuksen tulevaisuudelle.

"Tärkeintä oli saada tekniikka toimimaan huoneenlämmössä", kertoo Forró. "Jo aiemmin oli tiedossa, että magneettinen spin oli mahdollista kirjoittaa uudelleen valolla, mutta joudut jäähdyttämään laitteen -180 Celsius-asteeseen."

Forró onnistui yhdessä kollegoidensa kanssa virittämään yhden ferromagneetin huoneenlämpötilassa näkyvällä valolla - todiste konseptista, joka luo fyysisesti pienempien, nopeampien ja edullisempien kiintolevyjen uuden sukupolven perustan.

Nykyään suuren kapasiteetin kiintolevyjen kysyntä on kasvanut enemmän kuin koskaan. Tietokoneen käyttäjät käsittelevät yhä suurempia tiedostoja, tietokantoja, kuva- tai videotiedostoja.

EPFL-tutkijat käyttivät halogenidi/perokskiitti/oksiperovskiittien heterostruktuuria uudessa menetelmässä ferromagneettisuuden palautuvaan, valon aiheuttamaan viritykseen huoneenlämpötilassa.

Perovskiittirakenne edustaa uutta luokkaa valoa absorboivia materiaaleja. Sen avulla tutkijoiden menetelmä helpottaa magneettisten bittien kirjoittamista optisesti. Siinä kerrosrakenteen erittäin valoherkän MAPbI3- kerroksen valaistus ajaa varauskuljettajat ferromagneettiseen LSMO-materiaaliin vähentäen sen magneettisuutta.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on toteuttamiskelpoinen vaihtoehto pitkään halutulle lämpöavusteiselle magneettitallennustekniikalle (HAMR), joka kuumentaa levymateriaalia kirjoitusprosessin aikana.

Menetelmä on edelleen kokeellinen, mutta sitä voidaan käyttää rakentamaan seuraavan sukupolven tallennusjärjestelmiä, joilla on suurempi kapasiteetti ja pienemmät energiantarpeet. Menetelmä tarjoaa alustan uuden sukupolven magneto-optisten kiintolevyjen kehittämiselle.

Forró toteaa lopuksi: "Etsimme nyt sijoittajia, jotka olisivat kiinnostuneita jatkamaan patenttihakemusta ja teollisuuskumppaneita toteuttamaan tämä alkuperäinen idea ja periaatetodistus tuotteeksi."

Aiheesta aiemmin: Täysoptisia muistipiirejä

25.05.2020Ihoanturi seuraa C-vitamiinitasoja hiestä
22.05.2020Kohti kolmatta ulottuvuutta
21.05.2020Nopempi koherentti LiDAR
20.05.2020Rautaa rajalle, vaikka ruosteisenakin
19.05.2020Uudenlaisen kvanttitutkan prototyyppi
18.05.2020Löytää edullisesti radioaaltoja
16.05.2020Suprajohtavuutta ja topologiaa
15.05.2020Kvanttimateriaali keventää tekoälyn energiantarvetta
14.05.2020Vetyä auringonvalosta
13.05.2020Uutta valoa 2D-nanolasereista

Siirry arkistoon »