Valolla toimivat kiintolevyt

13.03.2020

EPFL-huomisen-magneto-optinen-kiintolevy-275-t.jpgAurinkokennoissa läpimurron tehnyt perovskiitti siirtyy nyt myös tietotekniikan kiintolevyille.

Uudenlainen tehokkaampi kiintolevytekniikka saadaan aikaan kun ohut kalvo perovskiittiä sijoitetaan magneettisen alustan päälle. EPFL:n fyysikko László Forró ja hänen tiiminsä tasoittavat tietä tällaiselle datatallennuksen tulevaisuudelle.

"Tärkeintä oli saada tekniikka toimimaan huoneenlämmössä", kertoo Forró. "Jo aiemmin oli tiedossa, että magneettinen spin oli mahdollista kirjoittaa uudelleen valolla, mutta joudut jäähdyttämään laitteen -180 Celsius-asteeseen."

Forró onnistui yhdessä kollegoidensa kanssa virittämään yhden ferromagneetin huoneenlämpötilassa näkyvällä valolla - todiste konseptista, joka luo fyysisesti pienempien, nopeampien ja edullisempien kiintolevyjen uuden sukupolven perustan.

Nykyään suuren kapasiteetin kiintolevyjen kysyntä on kasvanut enemmän kuin koskaan. Tietokoneen käyttäjät käsittelevät yhä suurempia tiedostoja, tietokantoja, kuva- tai videotiedostoja.

EPFL-tutkijat käyttivät halogenidi/perokskiitti/oksiperovskiittien heterostruktuuria uudessa menetelmässä ferromagneettisuuden palautuvaan, valon aiheuttamaan viritykseen huoneenlämpötilassa.

Perovskiittirakenne edustaa uutta luokkaa valoa absorboivia materiaaleja. Sen avulla tutkijoiden menetelmä helpottaa magneettisten bittien kirjoittamista optisesti. Siinä kerrosrakenteen erittäin valoherkän MAPbI3- kerroksen valaistus ajaa varauskuljettajat ferromagneettiseen LSMO-materiaaliin vähentäen sen magneettisuutta.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on toteuttamiskelpoinen vaihtoehto pitkään halutulle lämpöavusteiselle magneettitallennustekniikalle (HAMR), joka kuumentaa levymateriaalia kirjoitusprosessin aikana.

Menetelmä on edelleen kokeellinen, mutta sitä voidaan käyttää rakentamaan seuraavan sukupolven tallennusjärjestelmiä, joilla on suurempi kapasiteetti ja pienemmät energiantarpeet. Menetelmä tarjoaa alustan uuden sukupolven magneto-optisten kiintolevyjen kehittämiselle.

Forró toteaa lopuksi: "Etsimme nyt sijoittajia, jotka olisivat kiinnostuneita jatkamaan patenttihakemusta ja teollisuuskumppaneita toteuttamaan tämä alkuperäinen idea ja periaatetodistus tuotteeksi."

Aiheesta aiemmin: Täysoptisia muistipiirejä

02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona

Siirry arkistoon »