Valolla toimivat kiintolevyt

13.03.2020

EPFL-huomisen-magneto-optinen-kiintolevy-275-t.jpgAurinkokennoissa läpimurron tehnyt perovskiitti siirtyy nyt myös tietotekniikan kiintolevyille.

Uudenlainen tehokkaampi kiintolevytekniikka saadaan aikaan kun ohut kalvo perovskiittiä sijoitetaan magneettisen alustan päälle. EPFL:n fyysikko László Forró ja hänen tiiminsä tasoittavat tietä tällaiselle datatallennuksen tulevaisuudelle.

"Tärkeintä oli saada tekniikka toimimaan huoneenlämmössä", kertoo Forró. "Jo aiemmin oli tiedossa, että magneettinen spin oli mahdollista kirjoittaa uudelleen valolla, mutta joudut jäähdyttämään laitteen -180 Celsius-asteeseen."

Forró onnistui yhdessä kollegoidensa kanssa virittämään yhden ferromagneetin huoneenlämpötilassa näkyvällä valolla - todiste konseptista, joka luo fyysisesti pienempien, nopeampien ja edullisempien kiintolevyjen uuden sukupolven perustan.

Nykyään suuren kapasiteetin kiintolevyjen kysyntä on kasvanut enemmän kuin koskaan. Tietokoneen käyttäjät käsittelevät yhä suurempia tiedostoja, tietokantoja, kuva- tai videotiedostoja.

EPFL-tutkijat käyttivät halogenidi/perokskiitti/oksiperovskiittien heterostruktuuria uudessa menetelmässä ferromagneettisuuden palautuvaan, valon aiheuttamaan viritykseen huoneenlämpötilassa.

Perovskiittirakenne edustaa uutta luokkaa valoa absorboivia materiaaleja. Sen avulla tutkijoiden menetelmä helpottaa magneettisten bittien kirjoittamista optisesti. Siinä kerrosrakenteen erittäin valoherkän MAPbI3- kerroksen valaistus ajaa varauskuljettajat ferromagneettiseen LSMO-materiaaliin vähentäen sen magneettisuutta.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on toteuttamiskelpoinen vaihtoehto pitkään halutulle lämpöavusteiselle magneettitallennustekniikalle (HAMR), joka kuumentaa levymateriaalia kirjoitusprosessin aikana.

Menetelmä on edelleen kokeellinen, mutta sitä voidaan käyttää rakentamaan seuraavan sukupolven tallennusjärjestelmiä, joilla on suurempi kapasiteetti ja pienemmät energiantarpeet. Menetelmä tarjoaa alustan uuden sukupolven magneto-optisten kiintolevyjen kehittämiselle.

Forró toteaa lopuksi: "Etsimme nyt sijoittajia, jotka olisivat kiinnostuneita jatkamaan patenttihakemusta ja teollisuuskumppaneita toteuttamaan tämä alkuperäinen idea ja periaatetodistus tuotteeksi."

Aiheesta aiemmin: Täysoptisia muistipiirejä

26.06.2020Magnon-kytkin teollisesti hyödyllisillä ominaisuuksilla
25.06.2020Mikroaaltovahvistin joustavalle puukalvolle
24.06.2020Eksitoneja ja kvanttimateriaaleja
23.06.2020Anturien 3D-tulostus suoraan sydämeen
19.06.2020Tallennusta, logiikkaa ja skyrmioneja
18.06.2020Perusteita tehokkaammille akuille
17.06.2020Lomittaa molekyylejä ja atomeja
16.06.2020Intuitiivinen ohjelmointikieli kvanttitietokoneille
15.06.2020Kontakteja 2D-transistoreille
12.06.2020Molekyylit tarjoavat satakertaisen muistin

Siirry arkistoon »