Synkronivalolähteitä EUV-litografiaan

08.03.2021

HZB-synktroni-valoa-1-225-t.jpgSaksalais-kiinalainen tutkijatiimi on osoittanut kokeilujen avulla, kuinka monipuoliset mahdollisuudet synkrotronivalolähteiden käytöllä ovat.

Kiihdytinasiantuntijat Helmholtz-Zentrum Berlinistä (HZB), Saksan liittovaltion metrologisesta tutkimuslaitoksesta (PTB) ja Pekingin Tsinghuan yliopistosta ovat käyttäneet laseria manipuloimaan elektroninippuja PTB:n tutkimuslaitteistossa niin, että ne emittoivat voimakkaita valopulsseja jolla on lasermainen luonne.

Tätä menetelmää käyttämällä erikoistuneet synkrotronisäteilylähteet pystyisivät täyttämään aukon käytettävissä olevien valonlähteiden arsenaalissa ja tarjoamaan prototyypin teollisiin sovelluksiin.

Tieteellisen tutkimuksen valonlähteet perustuvat kookkaisiin hiukkaskiihdyttimiin. Varastorengastyyppisissä synkronisäteilylähteissä elektroniniput liikkuvat renkaassa miljardeja kierroksia, minkä jälkeen ne tuottavat nopeasti peräkkäin erittäin kirkkaita valopulsseja. Sitä vastoin vapaaelektronilasereiden (FEL) elektroniniput kiihtyvät lineaarisesti ja sitten emittoivat yhden superkirkkaan lasermaisen valovälähdyksen.

Nyt tutkijatiimi on osoittanut, että synkrotronisäteilylähteessä voidaan tuottaa pulssimalli, joka yhdistää molempien järjestelmien edut. Heidän synkrotronilähde tuottaa lyhyitä, intensiivisiä elektronien mikronippuja, jotka tuottavat säteilypulsseja, joilla on lasermainen luonne, mutta jotka voivat myös seurata toisiaan tiiviisti peräkkäin.

Idea "Steady-State Microbunching" (SSMB) kehitettiin noin kymmenen vuotta sitten Stanfordin yliopistossa. Sen on ehdotettu tuottavan suurella toistolla suuritehoista säteilyä aallonpituuksilla, jotka vaihtelevat terahertseistä äärimmäiseen ultraviolettiin. Fyysikko Xiujie Deng Pekingin Tsinghuan yliopistosta on tutkinut aihetta teoreettisesti ja siten tätä työtä pohjustaen.

HZB:n kiihdytysfyysikot operoivat PTB:n Metrology Light Sourcea (MLS), joka on ensimmäinen valonlähde maailmassa, joka on suunnitellusti optimoitu toimimaan tilassa, jossa elektroninippuja voidaan lyhentää huomattavasti.

HZB-synktroni-valoa-2-350-t.jpgOptisen laserin valon tarkan tahdistuksen avulla moduloitiin MLS:n elektroninippujen elektronien energiaa. "Tämä saa muutaman millimetrin pituiset elektroniryhmät hajoamaan mikronipuiksi tarkalleen yhden varastorengaskierroksen jälkeen ja sitten lähettämään valopulsseja, jotka vahvistavat koherentisti toisiaan kuin laserilla", kertoo Jörg Feikes.

"Tulevien SSMB-lähteiden kohokohta on se, että ne tuottavat lasermaista säteilyä myös "valon" näkyvän spektrin ulkopuolella, esimerkiksi äärimmäisen ultravioletin (EUV) -alueella", kommentoi professori Mathias Richter.

Pulssit ovat intensiivisiä, fokusoituja ja kapeakaistaisia. Niissä yhdistyvät synkrotronivalon ja niin sanottujen FEL-pulssien edut.” Feikes lisää: "Tämä säteily soveltunee teollisiin sovelluksiin. Ensimmäinen SSMB-pohjainen valonlähde, joka soveltuu erityisesti EUV-litografiaan, on jo suunnitteluvaiheessa Pekingin lähellä."

Aiheesta aiemmin:

Lasereita piisirulle ja hiukkaskiihdyttimiin

Hiukkaskiihdytin mikropiirille

13.05.2024Metamateriaalia analogiseen optiseen laskentaan
10.05.2024Elektronit vauhdikkaina kaksiulotteisissa polymeereissä
09.05.2024Entistä tehokkaampia dielektrisiä kondensaattoreita
08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin

Siirry arkistoon »