Räjähtävää sähkövoimaa

28.10.2021

Buffalo-energista-ferrosahkoa-250-t.jpgMolekyyliferrosähköisiä aineita on kehitetty ja tutkittu niiden perusmekanismeja mahdollisia sovelluksia ajatellen mutta myös vaihtoehtona epäorgaanisille ferrosähköisille.

Kemiallista energiaa on puolestaan varastoitu kovalenttisiin sidoksiin. Nämä energeettiset aineet varastoivat suuren määrän kemiallista energiaa, joka voidaan muuntaa mekaaniseksi energiaksi.

Molekyylikiteiden muodossa olevat energiset materiaalit, jotka rakentuvat C – N, N – N ja N – O -sidoksilla, varastoivat kemiallista energiaa ja niiden vahvat elektroni-fononi kytkentävuorovaikutukset lupaavat suurta energiatiheyttä lämpöaaltojen kautta. Samaan aikaan molekyylikiteiden symmetrian rikkominen aiheuttaa itsepolarisoitumista ja elektroni-fononi-vuorovaikutusta, mikä johtaa molekylaarisiin ferrosähköisiin.

Buffalon ja Marylandin yliopiston sekä Yhdysvaltain armeijan tutkimuslaboratorion tutkijaryhmä halusi selvittää voidaanko nämä kaksi erilaista materiaalia (molekylaariset energeettiset aineet ja ferrosähköiset aineet) yhdistää toisiinsa, jotta saadaan kemiallisesti ohjattu suuritehoinen sähköenergia, jota voidaan käyttää teknologisiin sovelluksiin, esimerkiksi tarpeen vaatiessa käyttöön otettava energialähde, työntövoima tai lämpöakku.

Tutkijat suunnittelivat imidatsolium kationeista (energeettinen ioni) ja perkloraattianioneista (hapetin) koostuvia energeettisiä molekylaarista ferrosähköisiä aineita. Kemiallisesti käynnistettynä aineen hajoamisesta johtuva suuri lämpö- ja iskuaalto johtaa nopeaan sähköenergian vapautumiseen tehotiheydellä jopa 1,8 kW kg−1 molekyylisen ferrosähköisen pyrosähköisen vaikutuksen vuoksi. Sen räjähdysnopeudeksi he arvioivat 7,20 km s-1, mikä on verrattavissa nitroräjähteisiin TNT ja HNS.

Havainnot edustavatkin molekylaarisia ferrosähköisiä energiayhdisteitä sellaisille energiasovelluksille, jotka vaativat suurta tehotiheyttä.

Toinen Buffalon yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt uuden polymeerieristeen, jolla on korkea lämmönjohtavuus ja vahva dielektrinen lujuus. Eristeiden sähköiset ja lämmönsiirtoparametrit ovat yleensä vastakohtaisia, mikä vaikeuttaa elektroniikkajärjestelmien jatkuvaa pienentämistä.

Nyt tutkijat onnistuivat luomaan liuosgeelileikkausvenytetyn polyetyleenin, jonka tasossa oleva lämmönjohtavuus on polymeereille erinomainen 10,74 W m−1 K−1. Keskimääräinen dielektrisyysvakio 4,1 ja se on lähes riippumaton taajuudesta ja laajasta lämpötila-alueesta.

Materiaalin sovellusalueeksi on ajateltu tehoelektroniikkaa ja kehittyneitä joustavia sähköjärjestelmiä.

Aiheista aiemmin:

Lupaava orgaaninen ferrosähköinen molekyyli

Tehokkaita lämpöjohteita nanoelektroniikalle

Hiilinanopallot parantavat eristeitä

08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla

Siirry arkistoon »