Valon hallintaa mustalla fosforilla

04.11.2021

Caltech-black_phosphorus-250.jpgCaltechin tutkijat ovat saavuttaneet läpimurron valon hallinnassa. Menetelmä perustuu vain kolmen atomin paksuiseen erikoismateriaaliin, jonka avulla he voivat hallita valoa tarkemmin kuin koskaan ennen.

Työ tehtiin soveltavan fysiikan ja materiaalitieteen professorin ja Liquid Sunlight Alliancen (LiSA) johtajan Harry Atwaterin laboratoriossa.

Atwater ja hänen kollegansa käyttivät kolmea mustan fosforin atomikerrosta van der Waalsin koosteena ja integroituna Fabry-Pérot-kaviteettina.

Kun esimerkiksi grafeenin atomikerrokset ovat täysin tasaisia, mustan fosforin kerrokset ovat tavallaan uritettuja, kuten aaltopahvi. Tällöin kiderakenteella on anisotrooppisia eli tulokulmasta riippuvia optisia ominaisuuksia. Musta fosfori on myös puolijohde, joten siitä kootut rakenteet voivat ohjata valon polarisaatiota, kun siihen kohdistetaan sähköinen ohjaussignaali.

"Nämä pienet rakenteet tekevät polarisaatiomuunnoksen", Atwater sanoo, "joten nyt voin tehdä jotain, joka on hyvin ohutta ja säädettävää ja nanometrien mitoilla. Voisin tehdä näistä pienistä elementeistä ryhmärakenteen, joista jokainen voi muuttaa polarisaation johonkin toiseen heijastuneeseen polarisaatiotilaan."

Mustan fosforin nopeudet mahdollistaisivat käytön esimerkiksi optisessa tietoliikenteessä. Valokuitukaapelissakin signaalien pakkaamista rajoittaa ylikuuluminen. Mutta mustan fosforin kerroksiin perustuva tietoliikennelaite voisi säätää kunkin signaalin polarisaatiota siten, että niistä mikään ei häiritse toisiaan. Tällöin kuitukaapeli voisi kuljettaa paljon enemmän dataa kuin nykyään.

Atwater sanoo, että teknologia voisi myös avata oven valopohjaiselle Wi-Fi:lle eli Li-Fi:lle.

Työtä kuvaava paperi on nimeltään " Broadband electro-optic polarization conversion with atomically thin black phosphorus".

Aiheesta aiemmin:

Mustan fosforin virittämistä

Musta fosfori paljastaa salaisuutensa
08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla

Siirry arkistoon »