Nanomittakaavan tietokone toimii valon nopeudella

28.02.2022

New-York-nanoskaalan-analogien-laskin-valon-nopeudella-250-t.jpgAnaloginen laskenta, joka perustuu aaltojen vuorovaikutukseen metamateriaalien kanssa, on herättänyt merkittävää kiinnostusta vähän energiaa kuluttavana ja erittäin nopeana alustana suurten datamäärien käsittelyyn.

Suurempi kuva

Hyödyntämällä analogisia, aaltopohjaisia laskimia, jotka toimivat yksinomaan valoaaltojen avulla voivat suorittaa laskelmia nopeammin ja pienemmällä energialla.

Äskettäin Heedong Goh ja Andrea Alù New Yorkin kaupungin yliopiston Advanced Science Research Centeristä esittelevät suunnitelman nanokokoiselle aaltopohjaiselle laskin-tietokoneelle, joka pystyy ratkaisemaan matemaattisia ongelmia, kuten integro-differentiaaliyhtälöitä, valon nopeudella.

Eräs reitti, jonka tutkijat ovat valinneet valmistaakseen aaltopohjaisia analogisia tietokoneita, on suunnitella ne metamateriaaleihin, materiaaleihin, jotka on suunniteltu soveltamaan matemaattisia operaatioita tulevaan valoaaltoon.

Aiemmissa suunnitelmissa käytettiin laaja-alaisia metamateriaaleja – jopa 0,2 neliömetriä, mikä rajoittaa niiden skaalautuvuutta. Goh ja Alù ovat kyenneet pienentämään nämä rakenteet nanomittakaavaan, pituusasteikkoon, joka sopii integrointiin ja skaalautumiseen.

Kaksikon ehdottama laskin on valmistettu piistä ja se on muotoiltu monimutkaiseen geometriseen nanomuotoon, joka on optimoitu tiettyä ongelmaa varten.

Gohin ja Alùn laskelmat osoittavat, että heidän nanokokoisten aaltopohjaisten laskintekniikan pitäisi pystyä ratkaisemaan ongelmia lähes nollalla käsittelyviiveellä ja mitättömällä energiankulutuksella. He osoittavat, että kompaktin sirottimen ei-paikallinen vaste voidaan suunnitella antamaan valinnaisia operaatioita mielivaltaisille törmäysaalloille ja jopa ratkaisemaan integro-differentiaaliyhtälöitä, joiden ratkaisu havaitaan hajakentissä.

Vahvasti resonoivien ilmiöiden puute tekee vasteesta vankan, ja kompakti luonne avaa näiden prosessien skaalautuvuuden ja peräkkäisyyden, mikä tasoittaa tietä tehokkaalle, pienikokoiset analogisille laskimmille, jotka perustuvat suunniteltuihin mikrorakenteisiin.

Aiheesta aiemmin:

Analogialaskentaa verkon reunalle

Elektroninen ameba

Uusia sovelluksia metamateriaaleille

06.09.2024Fotonien uudet muodot optisille teknologioille
05.09.2024Kvanttimikroprosessori simuloi kvanttikemiaa
04.09.2024Kuumien kantajien lupaus plasmonisissa nanorakenteissa
03.09.2024Sähkökentät katalysoivat grafeenin energia- ja laskentanäkymiä
02.09.2024Uusi materiaali optisesti ohjatulle magneettiselle muistille
30.08.2024Kierre parantaa kiinteää elektrolyyttiä
29.08.2024Antureita atomien ja nanomittojen maailmaan
28.08.2024Tehon keruuta RF-signaaleista spin-tekniikalla
27.08.2024Elektronit ja aukot kulkevat kiteessä eri suuntiin ilman resistanssia
26.08.2024"Kaksi yhteen" fissio parantaisi aurinkokennojen tehokkuutta

Siirry arkistoon »