Romuelektroniikan kulta lääkkeitä katalysoimaan

15.12.2022

Imperial-College-London-kierratettya-kultaa-250-t.jpgTutkijat ovat käyttäneet elektroniikkajätteestä uutettua kultaa katalyyteiksi reaktioihin, joita voitaisiin soveltaa lääkkeiden valmistukseen.

Nykyiset katalyytit valmistetaan usein harvinaisista metalleista, jotka uutetaan kalliilla, energiaintensiivisillä ja vahingollisilla kaivosprosesseilla.

Uudenlaisen kullan talteenoton menetelmän kehittivät italialaisen Cagliarin yliopiston tutkijat ja prosessin sen hyödyntämiseksi Lontoon Imperial Collegen tutkijat.

Cagliarin tutkijat kehittivät edullisen tavan erottaa kultaa ja muita arvokkaita metalleja elektroniikkajätteestä. Tämä patentoitu prosessi sisältää valikoivia vaiheita perusmetallien, kuten nikkelin, sitten kuparin, hopean ja lopuksi kullan kestävää liuottamista ja talteenottoa varten käyttämällä vihreitä ja turvallisia reagensseja.

Tästä prosessista valmistettu kulta on kuitenkin osa molekyyliyhdistettä, joten sitä ei voida käyttää uudelleen elektroniikassa investoimatta paljon lisää energiaa metallisen kullan aikaansaamiseksi.

Lontoon Imperial Collegen tutkijat etsivät käyttöä tälle talteenotetusta kullasta koostuvasta yhdisteestä ja tutki, voitaisiinko sitä käyttää katalysaattorina hyödyllisten yhdisteiden valmistuksessa, mukaan lukien farmaseuttiset välituotteet.

Ryhmä testasi kultayhdistettä useissa lääketeollisuudessa yleisesti käytetyissä reaktioissa, esimerkiksi tulehdusta ja kipua lievittävien lääkkeiden valmistuksessa.

He havaitsivat, että kultayhdiste toimi yhtä hyvin tai paremmin kuin tällä hetkellä käytetyt katalyytit ja että se on myös uudelleen käytettävissä.

Tutkijat ehdottavat, että kullan talteenoton tekeminen elektroniikkajätteestä taloudellisesti kannattavaksi voisi luoda lisäkäyttöä muillekin prosessissa talteenotetuille komponenteille. Prosessissa esimerkiksi kupari ja nikkeli erotetaan myös toisistaan, samoin kuin itse muovi ja kaikkia näitä komponentteja voidaan mahdollisesti käyttää uusissa tuotteissa.

Imperialin laboratoriotutkimusta johtanut PhD-opiskelija Sean McCarthy sanoi: "Tietokone sisältää painon mukaan paljon enemmän jalometalleja kuin louhittu malmi, mikä tarjoaa näiden metallien keskittyneen lähteen "kaupunkikaivoksessa".

Cagliarin yliopiston professori Serpe toteaa: "Tekemämme kaltaisen tutkimuksen tavoitteena on edistää metallien kustannustehokasta ja kestävää talteenottoa rakentamalla silta romujalometallien tarjonnan ja teollisuuden kysynnän välille, ohittaen neitseellisten raaka-aineiden käytön."

Aiheesta aiemmin:

Harvinaiset maametallit odottavat jätteissä

Alumiini kiinnostaa energia-alaa
01.02.2023Pystysuuntainen sähkökemiallinen transistori
31.01.2023Matematiikkaa valon nopeudella
30.01.2023Monikäyttöinen kaksiulotteinen
28.01.2023Aaltoputkia ilmaan ja salamalle
27.01.2023Edistystä suprajohteisissa kubiteissa
26.01.2023Pienempiä ja halvempia virtausakkuja
25.01.2023Kaksiulotteisia kiekkoalustoille
24.01.2023Virstanpylväs valotoimiselle elektroniikalle
23.01.2023Topologiaa optiseen kuituun
23.01.2023Riittävätkö alkuaineet

Siirry arkistoon »