Litium-rikki akut askeleen lähempänä

10.01.2023

Argonne-litium-rikki-akku-askeleen-lahempana-445-t.jpgYhdysvaltain energiaministeriön (DOE) Argonnen kansallisessa laboratoriossa tutkitaan ratkaisuja litiumioniakkujen ongelmiin testaamalla uusia materiaaleja akkujen konstruktiossa.

Yksi tällainen materiaali on rikki. Rikki on erittäin runsas ja kustannustehokas, ja siihen mahtuu enemmän energiaa kuin perinteisiin ionipohjaisiin akkuihin.

Uudessa tutkimuksessa tutkijat kehittivät rikkipohjaista akkututkimusta luomalla akkuun kerroksen, joka lisää energian varastointikapasiteettia ja lähes eliminoi perinteisen korroosiota aiheuttaneen rikkiakkujen ongelman.

Varhaiset litium-rikkiakut (Li-S) eivät toimineet hyvin, koska rikkilajit (polysulfidit) liukenivat elektrolyyttiin aiheuttaen sen korroosiota. Tämä polysulfidivaikutus vaikuttaa negatiivisesti akun käyttöikään ja vähentää akun latauskertojen määrää.

Estääkseen tämän polysulfidin siirtymisen aiemmat tutkijat yrittivät sijoittaa redox-epäaktiivisen välikerroksen katodin ja anodin väliin. Termi" pelkistys-epäaktiivinen" tarkoittaa, että materiaali ei käy läpi samanlaisia reaktioita kuin elektrodissa. Mutta tämä suojaava välikerros on raskas ja tiheä, mikä vähentää energian varastointikapasiteettia akun painoyksikköä kohden. Se ei myöskään vähennä kulkeutumista riittävästi. Tämä on osoittautunut suureksi esteeksi Li-S-akkujen kaupallistamiselle.

Tämän ratkaisemiseksi tutkijat kehittivät ja testasivat huokoista rikkiä sisältävää välikerrosta. Laboratoriotestit osoittivat alkukapasiteetin olevan noin kolme kertaa suuremmaksi Li-S-kennoissa tällä aktiivisella, toisin kuin epäaktiivisella välikerroksella. Vielä vaikuttavampaa on, että aktiivisella välikerroksella varustetut kennot säilyttivät suuren kapasiteetin yli 700 lataus-purkausjakson ajan.

Argonnen Advanced Photon Source (APS) sädelinjan tutkimuslaitteilla koottu data antoi ryhmälle mahdollisuuden varmistaa välikerroksen edut.

Data vahvisti, että redox-aktiivinen välikerros voi vähentää kulkeutumista, vähentää haitallisia reaktioita akussa ja lisätä akun kapasiteettia pitää enemmän varausta ja kestää enemmän jaksoja." Nämä tulokset osoittavat, että redox-aktiivisella välikerroksella voi olla valtava vaikutus Li-S-akun kehitykseen", sanoo kemisti Wenqian Xu." Olemme askeleen lähempänä tämän tekniikan näkemistä jokapäiväisessä elämässämme."

Jatkossa tiimi haluaa arvioida pelkistys-aktiivisen välikerroksen teknologian kasvupotentiaalia." Haluamme yrittää tehdä siitä paljon ohuemman, paljon kevyemmän", toteaa Guiliang Xu tutkimuslaitoksensa tiedotteessa.

Aiheesta aiemmin:

Tuhannen työjakson akku voisi viisinkertaistaa sähköautojen matkat

Tehokas litium-rikki akku
08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla

Siirry arkistoon »