Rele grafeenista

15.01.2023

JAIST-NEMS-grafeenista-250-t.jpgNanoelektromekaaniset (NEM) kytkimet ovat lupaava ehdokas voittamaan komplementaaristen metallioksidipuolijohdekytkimien (CMOS) fysikaaliset rajoitukset niiden näennäisen nollavuotokäyttäytymisen, alle käyttölämpötilassa kytkeytymisen ja soveltuvuuden vuoksi ankarissa ympäristöissä.

Tärkeimmät NEMS-kytkimiin vaikuttavat esteet ovat niiden peruuttamaton kytkentäkontaktien jäykkyys, suuri kytkentäjännite ja sen hystereesisilmukka.

Tohtori Manoharan Muruganathanin ja professori Hiroshi Mizutan johtama Japan Advanced Institute of Science and Technologyn (JAIST) -tutkimusryhmä ehdottaa grafeeniin perustuvaa NEMS-tutkimuksen tulosta tähän tarkoitukseen.

Tässä tutkimuksessa peruuttamaton staattinen kitka voitetaan käyttämällä grafeenin ja heksagonaalisen boorinitridi (hBN) -kosketinkontaktin heikkoa van der Waals (vdW) -sidosta

Grafeenin ja hBN:n sitoutumislujuus on vähäinen sen van der Waals -sidosluonteen vuoksi, mikä ratkaisee heidän NEMS-kytkimien jäykkyysongelman, sanoo tutkija Ngoc Huynh Van Tanskan teknisestä yliopistosta.

Tuotetut Graphene NEM (GNEM) -kytkimet osoittavat alle 0,5 V:n kytkentäjännitettä, jonka ON/OFF-suhde on suurempi kuin 10 5 ja lähes nollan hystereesisilmukkaa ja yli 50 000 kytkentäjakson kestävyyttä.

Nämä merkittävät suorituskyvyt saavutetaan hyödyntämällä grafeenin yksikerroksen paksuutta, korkeaa Youngin moduulia, kuutiometristä mekaanista palautusvoimaa ja alhaisia vdW-sidosenergiaominaisuuksia.

Koska nämä GNEM-kytkimet toteutetaan grafeenin ja hBN:n kemiallislle höyrypinnoituksella se tarjoaa mahdollisuuden laajamittaisiin grafeeni-NEM-järjestelmän sovelluksiin.

Näitä GNEM-kytkimiä voidaan mahdollisesti käyttää erittäin pienitehoisissa integroiduissa CMOS-piireissä, hybridi-NEM-CMOS-järjestelmissä, logiikkalaitteissa, NEM-resonaattorin massatunnistuksessa ja yksittäisien molekyylien antureissa.

Aiheesta aiemmin:

NOEMSejä van der Waalsin heterorakenteilla

Nanokoneita ja antureita hiilinanoputkista

 

29.09.2023Tavoitteena parempia kubitteja
28.09.2023Suola ja kulta tuottavat sähköä
27.09.2023Laaksotroniikka lämpenee
26.09.2023Tekoälyä monisensorisella integroidulla neuronilla
25.09.2023Magneetteja huonelämpöiseen kvanttilaskentaan
23.09.2023Lupaavia vedyn tuotannon tapoja
23.09.2023Kvanttipotentiaalin vapauttaminen monipuolisilla kvanttitiloilla
21.09.2023Terahertsiaaltoja helpommin
20.09.2023Espoosta voi ostaa kvanttitietokoneen
19.09.2023Kvanttianturien tarkkuutta voi edelleen parantaa

Siirry arkistoon »