Topologinen akustinen aaltoputki

13.02.2023

Tohoku-topologinen-akustinen-aaltojohde-250-t.jpgPäivittäisessä elektroniikassa, kuten puhelimissamme, käytetään akustisia pinta-aaltojen laitteita taajuuksien suodattamiseen ja tunnistusta varten. Mutta tämä kuluttaa paljon energiaa.

Nyt japanilaisen Tohoku yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt uuden akustisen aaltoputken, joka perustuu topologian matemaattiseen käsitteeseen ja joka auttaa lievittämään tätä ongelmaa.

Pinta-akustiset aallot (SAW) ovat akustinen aalto, jossa värähtelyn voimakkuus kohdistuu materiaalin pintaan. SAW:t voidaan herättää ja havaita pietsosähköisillä substraateilla.

Tekniikkaa hyödyntävät SAW-komponentit tarjoavat taajuussuodatusta ja tunnistusta yleisissä elektronisissa laitteissa, kuten matkapuhelimissa ja kosketusantureissa. Mutta yksi SAW-laitteiden haittapuoli on, että ne kuluttavat paljon energiaa, mikä kuluttaa akun käyttöikää.

Ryhmä, johon kuuluivat Yoichi Nii ja Yoshinori Onose Tohoku-yliopiston materiaalitutkimuksen instituutista, loi topologisen aaltoputken ratkaisuksi tähän ongelmaan.

Topologiset aaltoputket ovat aiheen uusi kehitys, joka vähentää energiahävikkiä ja mahdollistaa aaltojen manipuloinnin ainutlaatuisilla tavoilla. Tiimin aaltoputken topologinen luonne minimoi energiankulutuksen ja voi pidentää merkittävästi puhelimiemme ja muun elektroniikan akun käyttöikää.

Tutkijoiden havainnoivat akustisia topologisia reunatiloja hunajakennomaisissa fotonikiteissä, jotka koostuvat metallisista nanopilareista LiNbO3 substraatilla.

Tällä aaltoputkella oli myös se lisäetu, että se oli helppo luoda ja yhteensopiva nykyisen SAW-laitetekniikan kanssa. "Aaltoputkemme toteuttaminen edellyttää yksinkertaisesti nanokokoisten pilarikuvioiden valmistamista pietsosähköisen substraatin pinnalle", Yoichi Nii sanoo.

Topologisen aaltoputken toteuttaminen yksinkertaisessa pilarirakenteessa alustalle saattaa avata uuden polun topologisten SAW-laitteiden kehittämiseen monenlaisiin käyttötarkoituksiin, kuten kvanttilaskentaan, tunnistus- ja viestintäsovelluksiin.

Aiheesta aiemmin:

Aaltoputkia ilmaan ja salamalle

Topologinen fotoni-fononi -läpimurto
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle

Siirry arkistoon »