Grafeenipohjaisia kvanttipiirejä atomien tarkkuudella

12.05.2023

CiQUS-grafeenipohjaisia-kvanttipiireja-JACS-200.jpgEspanjalaisten CiQUS-, ICN2-, DIPC-instituurioiden, Cantabrian yliopiston ja Tanskan teknillisen yliopiston (DTU):n tutkijat ovat yhdistäneet voimansa kehittäen monipuolisen menetelmän virittävillä ominaisuuksilla varustettujen hiilinanopiirien rakentamiseen kuin tiilistä.

Kuten juuri julkaistussa Journal of the American Chemical Society (JACS) -julkaisussa esitettiin, tämä tutkimus on merkittävä läpimurto atomiohuiden materiaalien tarkassa suunnittelussa.

Ehdotettu valmistustekniikka avaa jännittäviä uusia mahdollisuuksia materiaalitieteelle ja erityisesti tulevaisuuden elektroniset laitteet, kvanttitietokoneiden piirit ja termosähköiset nanomateriaalit uusiutuvassa energiassa.

Tämän tutkimuksen kirjoittajat syntetisoivat uuden nanohuokoisen grafeenirakenteen yhdistämällä erittäin kapeita grafeeniliuskoja, jotka tunnetaan nimellä "nanonauhat" fenyleeniosista (jotka ovat osia suuremmista molekyyleistä) tehtyjen joustavien "siltojen" avulla.

Muuttamalla jatkuvasti näiden siltojen arkkitehtuuria ja kulmaa tutkijat voivat ohjata nanonauhakanavien välistä kvanttiyhteyttä ja viime kädessä hienosäätää grafeeninanoarkkitehtuurin elektronisia ominaisuuksia. Virittävyyttä voitaisiin ohjata myös ulkoisilla ärsykkeillä, kuten jännitys- tai sähkökentillä, mikä tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin sovelluksiin.

Nämä uraauurtavat havainnot osoittavat, että ehdotetulla molekyylisiltastrategialla voi olla suuri vaikutus uusien materiaalien synteesiin räätälöityjen ominaisuuksien kanssa ja on tehokas työkalu kvanttipiirien toteuttamiseen.

Nämä suorittavat samanlaisiatoimintoja kuin tavanomaiset piirit mutta kvanttipiireinä ne hyödyntävät kvanttiefektejä ja -ilmiöitä. Näiden järjestelmien suunnittelu ja toteutus ovat erittäin tärkeitä kvanttitietokoneiden kehittämisen kannalta.

Mutta tässä tutkimuksessa ehdotetun lähestymistavan mahdolliset sovellukset ulottuvat tulevaisuuden elektroniikkalaitteita ja tietokoneita pidemmälle. Itse asiassa se voi johtaa myös lämpösähköisten nanomateriaalien kehittämiseen, joilla voi olla merkittävä vaikutus uusiutuvan energian tuotantoon ja hukkalämmön talteenottoon, mikä vastaa toista ratkaisevaa yhteiskunnallista haastetta.

Aiheesta aiemmin:

Uusia vahvoja perusteita grafeenielektroniikalle

Grafeenin nanonauhat käyttöön
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja

Siirry arkistoon »