Uusia näkemyksiä suprajohtavuuden tutkimuksiin

24.05.2023

Purd-BSCCO-BI2223-piecw-wiki-330.jpgMaailman energiatarpeen tyydyttäminen vaatii, että on yhä tärkeämpää luoda suprajohteita, jotka voivat toimia ympäristön paineessa ja lämpötilassa.

Suprajohtavuuden edistyminen riippuu kvanttimateriaalien kehityksestä. Kun kvanttimateriaalien sisällä olevat elektronit käyvät läpi faasimuutoksen, elektronit voivat muodostaa monimutkaisia kuvioita, kuten fraktaaleja.

Fraktaali on loputon kuvio, joita voi muodostua kahdessa ulottuvuudessa, kuten huurre ikkunassa tai kolmiulotteisessa tilassa kuten puun oksat.

Purduen yliopiston teoreettinen fyysikko Erica Carlson johti ryhmää, joka kehitti teoreettisia tekniikoita fraktaalimuotoja muodostavien elektronien karakterisoimiseksi, jotta löydettäisiin kuvioita ohjaava fysiikka.

Carlson on arvioinut korkearesoluutioisia kuvia elektronien sijainneista suprajohteessa Bi2-xPbzSr2-yLayCuO6+x (BSCO) ja todennut, että nämä kuvat ovat todellakin fraktaaleja ja havainnut, että ne ulottuvat koko materiaalin miehittämään kolmiulotteiseen tilaan, kuten puun täyttäessä tilaa.

Se, mitä aikoinaan pidettiin satunnaisina dispersioina fraktaalikuvien sisällä, on tarkoituksenmukaista ja järkyttävää kyllä, ei johdu taustalla olevasta kvanttifaasimuutoksesta, kuten odotettiin, vaan häiriöiden tuottamista faasimuutoksesta, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Kun Carlsonin ryhmä analysoi päätelmiään ja mallejaan he löysivät yllättävän tuloksen. Nämä kuviot eivät muodostu vain pinnalle kuten litteäkerroksinen fraktaalikäyttäytyminen, vaan ne täyttävät tilan kolmessa ulottuvuudessa.

"Tämä vie meidät askeleen lähemmäksi kupraattisuprajohteiden toiminnan ymmärtämistä", Carlson selittää.

"Näiden klusteritekniikoiden avulla olemme tunnistaneet elektronisia fraktaaleja myös muista kvanttimateriaaleista, kuten vanadiinidioksidista (VO2) ja neodyyminikkelaateista (NdNiO3). Epäilemme, että tämä käyttäytyminen saattaa itse asiassa olla melko yleistä kvanttimateriaaleissa", toteaa Carlson.

Kiinalaisen Jilinin yliopiston ja venäläisen Skoltechin tutkijat ovat puolestaan syntetisoineet lantaani-seriumpolyhydridin, materiaalin, joka lupaa helpottaa lähes huoneenlämpötilaisen suprajohtavuuden tutkimuksia.

"Polyhydridit ovat Eldorado paineen alaisen suprajohteiden perustutkimukselle", professori Artem R. Oganov sanoo. "

Uusi yhdistelmä tarjoaa kompromissin lantaanin ja ceriumin polyhydridien välillä sen suhteen, kuinka paljon jäähdytystä ja painetta materiaali vaatii. Tämä mahdollistaa helpommat kokeet, jotka saattavat jonakin päivänä johdattaa tutkijat yhdisteisiin, jotka johtavat sähköä ilman vastusta ympäristöolosuhteissa.

Aiheesta aiemmin:

Magnetismi ja korkean lämpötilan suprajohteet

Uusia vihjeitä suprajohtavuudesta
27.05.2023Nopeita mikrorobotteja ihmiskehoon
26.05.2023Sähköä ohuesta ilmasta 24/7
25.05.2023Kvanttista vai ei
24.05.2023Uusia näkemyksiä suprajohtavuuden tutkimuksiin
23.05.2023Elektroniaaltojen kuljettama lämpö
22.05.2023Erikoismuotoiltuja kvanttipisteitä
19.05.2023Nanolankaverkko oppii ja muistaa
18.05.2023Kolmiulotteista valon muokkausta
17.05.2023Muunnettavia nanomittakaavan elektronisia laitteita
16.05.2023Atomeja lävistäen ja heitellen

Siirry arkistoon »