Kohti trionipohjaisia optisia laitteita

30.05.2023

Pohang-trioneja-aaltoputkessa-450-t.jpgPohangin tiede- ja teknologiayliopiston tiimi on onnistunut hallitsemaan trioneja dynaamisesti aaltoputken avulla.

Kyseessä on läpimurto kohti vallankumouksellisen optisen viestintäteknologian kehittämistä.

Professori Kyoung-Duck Parkin ja Ph.D:n Hyeongwoo Leen johtama tutkijaryhmä on onnistunut tuottamaan erittäin puhtaita trioneja käyttämällä nanomittakaavan plasmonista aaltojohtoa ja hallitsemalla paikkaa, jossa hiukkaset syntyivät.

Elektronin ja aukon sidos eksitoni muodostu kun valo kohdistetaan puolijohdemateriaaliin. Yhden elektronin lisääminen sähköisesti neutraaliin eksitoniin muodostaa trionin.

Vaikka molempia hiukkasia käytetään seuraavan sukupolven optisten viestintälaitteiden ja aurinkokennojen valmistukseen, trionit tarjoavat enemmän etuja eksitoneihin verrattuna. Ne sopivat paremmin käytännön laitesovelluksiin, koska ne ovat sähkökentällä hallittavissa ja niiden sidosenergia on heikompi.

Ryhmä käytti trionien luomiseen "nanomittakaavan plasmonista aaltoputkea", jonka raon leveys oli noin 200 nm. Aaltoputki auttaa muuttamaan valon "plasmoneiksi", kollektiivisten elektronien värähtelyjen ilmiöksi. Se myös rajoittaa voimakkaasti plasmonit tilaan, joka on pienempi kuin valon aallonpituus kuljettaakseen ne haluttuun paikkaan.

Tiimi hallitsi onnistuneesti myös trionien luomispaikkaa ohjaamalla plasmoneja tilassa adaptiivisen optiikan ja nano-optiikan yhdistelmällä. Näin tutkijat pystyivät tuottamaan sekä plasmoneja että trioneja haluttuun kohtaan.

Tämä tutkimus on merkittävä siinä mielessä, että käytettiin valoa sähkön sijaan. Valon kulkema kulkureitti auttoi löytämään ratkaisun optisten laitteiden kehittämiseen.

Tutkimustulosten odotetaan edistävän suuresti trionipohjaisten optisten laitteiden tehokasta ohjausta ja erittäin tehokkaiden laitteiden kehittämistä energian optiseen muuntamiseen.

Hyeongwoo Lee, paperin ensimmäinen kirjoittaja, sanoo: "Mielestäni tutkimus määritti uuden fyysisen konseptin, jolla voidaan luoda ja hallita trioneja nanomittojen tiloissa. Tulosten perusteella hahmotan laaja-alaista informaatio- ja viestintäteknologioiden tutkimusta puolijohdehiukkasten parissa."

Työmme tarjoaa alustan eksitonisten kvasihiukkasten tehokkaalle hyödyntämiselle trionien muodossa ympäristöolosuhteissa, mikä mahdollistaa tehokkaan valokonversion.

Aiheesta aiemmin:

Uusia ominaisuuksia moiré-superhiloissa

Uutta valoa 2D-nanolasereista

23.09.2023Kvanttipotentiaalin vapauttaminen monipuolisilla kvanttitiloilla
21.09.2023Terahertsiaaltoja helpommin
20.09.2023Espoosta voi ostaa kvanttitietokoneen
19.09.2023Kvanttianturien tarkkuutta voi edelleen parantaa
18.09.2023Kaksiulotteisia fettejä piikiekolle
16.09.2023Grafeenia, vihreää energiaa ja materiaaleja
15.09.2023Infrapunavaloa kvanttipisteistä
14.09.2023Kohti täydellisiä optisia resonaattoreita
13.09.2023Pidemmän kantaman vedenalaista viestintää
12.09.2023Pisara-akku tasoittaa tietä biointegroinnille

Siirry arkistoon »