Magnetismia ei-magneettisissa materiaaleissa

03.11.2023

barcelona-Bipolarimage-350-t.jpgUniversitat Autònoma de Barcelonan (UAB) ja ICMAB:n tutkijat ovat onnistuneet tuomaan langattoman teknologian magneettisten laitteiden perustasolle.

Magneettisten ominaisuuksien modulointi jänniteohjatun ioniliikkeen ja redox-prosessien avulla, eli magnetoioniikka, on ainutlaatuinen tapa ohjata magnetismia sähkökentällä pienitehoisissa muisti- ja spintronisissa sovelluksissa. Toistaiseksi magnetoioniikka on saavutettu suorien sähköisten kytkentöjen kautta aktivoituun materiaaliin.

UAB:n fysiikan laitoksen ja ICMAB:n jäsenten muodostama tutkimusryhmä yhteistyössä Barcelonan mikroelektroniikan instituutin CNM-CSIC:n ja ALBA-synkrotroni kanssa on onnistunut ensimmäistä kertaa muokkaamaan ohuen ei-magneettisen kobolttinitridi (CoN) kerroksen magneettisia ominaisuuksia käyttämällä sähköjännitettä ilman johtimia.

Saavutus edustaa paradigman muutosta, joka voi helpottaa magneettisten nanorobottien luomista biolääketieteessä ja laskentajärjestelmissä. joissa perustiedonhallintaprosessit eivät vaadi johdotusta.

Tätä varten tutkijat asettivat magneettisen materiaalin näytteen nesteeseen, jolla oli ionijohtavuus ja kohdistavat jännitteen nesteeseen kahden platinalevyn kautta yhdistämättä johtimia suoraan näytteeseen.

Tämä synnytti indusoidun sähkökentän, joka sai typen ionit poistumaan CoN:stä ja sai aikaan magnetismin ilmaantumisen näytteeseen, joka muuttui ei-magneettisesta magneettiseksi.

Indusoituja magneettisia ominaisuuksia voidaan moduloida käytetyn jännitteen ja aktivointiajan sekä näytteen sijoittelun funktiona ja lisäksi toteuttaa väliaikaisia tai pysyviä muutoksia magnetismissa riippuen näytteen suunnasta suhteessa sähkökenttään.

"Näytteen magnetismin ohjaaminen langattomasti jännitettä muuttamalla edustaa paradigman muutosta tällä tutkimusalueella", selittää Jordi Sort, ICREA-tutkija UAB:n fysiikan laitokselta. "Tämä on havainto, jolla voi olla sovelluksia monilla aloilla, kuten biolääketieteessä, nanorobottien magneettisten ominaisuuksien ohjaamiseen ilman johtimia tai langattomassa tietojenkäsittelyssä, informaation kirjoittamiseen ja poistamiseen magneettisissa muisteissa jännitteellä, mutta ilman johdotusta."

Tutkijoiden esittämä menetelmä ei koske yksinomaan kokeissa käytettyä materiaalia, kobolttinitridiä.

ICMAB-tutkija Nieves Casañ-Pastor sanoi, että "nämä protokollatvoidaan ekstrapoloida muihin materiaaleihin ohjaamaan langattomasti muita fysikaalisia ominaisuuksia, kuten suprajohtavuus, memristoriohjaus, katalyysi tai siirtymät eristeen ja metallin välillä sekä langattomat elektrodit neurosolujen sähköstimulaatioon, mainitakseni muutamia esimerkkejä, jotka voivat laajentaa tämän tutkimuksen sovellusaluetta ja teknologista vaikutusta."

Aiheesta aiemmin:

Neuroverkkolaskentaa vedessä

Mutkittelu tekee hyvää ionijohteille

08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla

Siirry arkistoon »