Ihmiskehoon sulautettua elektroniikkaa

06.05.2013

princeton-tulostettava-bioninen-korva-t-280.jpgPrincetonin yliopiston tutkijat ovat tuottaneet 3-D tulostuksella ihmisen korvakudoksen, johon on integroitu radiosignaaleja vastaanottava antenni. Tutkijoiden ensisijaisena tarkoituksena on tutkia tehokkaita tapoja yhdistää elektroniikkaa ihmiskudosten kanssa.

Tutkimuksia vetäneen McAlpinen ryhmä on jo aiemmin tehnyt useita pienimuotoisia lääketieteen antureita ja antenneja. Viime vuonna toteutettiin Tufts Universityn tutkijoiden kanssa tatuointi, joka koostuu biologisesta anturista ja antennista, jotka voidaan kiinnittää hampaan pintaan.

Tämä hanke on ensimmäinen yritys luoda täysin toimiva elin joka ei vain jäljittele ihmisen kykyä, vaan laajentaa sitä sulautetun elektroniikan avulla.

- Ihmisten ominaisuuksia parantavien bionisten elinten ja laitteiden suunnittelu ja toteutus eli kybernetiikka on tieteellisen kiinnostuksen kasvava alue. Tällä alalla on potentiaalia tuottaa räätälöityjä varaosia ihmiskehoon tai jopa elimiä, jotka sisältävät ominaisuuksia, joita ihmisen biologia ei yleensä tarjoa, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Tutkijat käyttivät tavallisia 3D-tulostimia yhdistämään bionisen kasvatuksen tukirakenteeseen vasikan soluja sekä hopeananohiukkasia muodostamaan antennin. Vasikkasolut kehittyvät myöhemmin rustoksi.

Tällainen valmistusmenetelmä avaa uusia tapoja integroida elektroniikkaa biologisten kudosten sekaan ja mahdollistaa luoda oikeita bionisia elimiä. Käytännössä tekniikalla voisi liittää antureita erilaisiin ​​biologisiin kudoksiin, esimerkiksi seuraamaan potilaan nivelkierukan rasitusta.

Tutkijoiden mukaan korva-antennin tuottamia sähköisiä signaaleja voidaan liittää potilaan hermopäätteisiin samaan tapaan kuin nykyisissä kuulolaitteissa. Nykyinen järjestelmä vastaanottaa radioaaltoja, mutta seuraavaksi tutkimusryhmä aikoo sulauttaa rakenteeseen elektronisia paineantureita, jolloin korva voisi rekisteröidä akustisia ääniä. 

05.12.2019Näppärä terahertsinen tekniikka
04.12.2019Palamattomia litium-akkuja
03.12.2019Bittejä ja simulointia atomien mittakaavassa
02.12.2019Metallijohde Cooperin pareilla
29.11.2019Plasmoniikan avulla edullinen monispektrikamera
28.11.2019Hiilinanoputket pääsevät vauhtiin
27.11.2019Löytö ferrosähköisissä tuplaa potentiaalin
26.11.2019Antenni lämpösäteilylle
25.11.2019Jatkuvuutta Mooren laille
22.11.2019Skyrmioneja huonelämpötilassa

Siirry arkistoon »