Ihmiskehoon sulautettua elektroniikkaa

06.05.2013

princeton-tulostettava-bioninen-korva-t-280.jpgPrincetonin yliopiston tutkijat ovat tuottaneet 3-D tulostuksella ihmisen korvakudoksen, johon on integroitu radiosignaaleja vastaanottava antenni. Tutkijoiden ensisijaisena tarkoituksena on tutkia tehokkaita tapoja yhdistää elektroniikkaa ihmiskudosten kanssa.

Tutkimuksia vetäneen McAlpinen ryhmä on jo aiemmin tehnyt useita pienimuotoisia lääketieteen antureita ja antenneja. Viime vuonna toteutettiin Tufts Universityn tutkijoiden kanssa tatuointi, joka koostuu biologisesta anturista ja antennista, jotka voidaan kiinnittää hampaan pintaan.

Tämä hanke on ensimmäinen yritys luoda täysin toimiva elin joka ei vain jäljittele ihmisen kykyä, vaan laajentaa sitä sulautetun elektroniikan avulla.

- Ihmisten ominaisuuksia parantavien bionisten elinten ja laitteiden suunnittelu ja toteutus eli kybernetiikka on tieteellisen kiinnostuksen kasvava alue. Tällä alalla on potentiaalia tuottaa räätälöityjä varaosia ihmiskehoon tai jopa elimiä, jotka sisältävät ominaisuuksia, joita ihmisen biologia ei yleensä tarjoa, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Tutkijat käyttivät tavallisia 3D-tulostimia yhdistämään bionisen kasvatuksen tukirakenteeseen vasikan soluja sekä hopeananohiukkasia muodostamaan antennin. Vasikkasolut kehittyvät myöhemmin rustoksi.

Tällainen valmistusmenetelmä avaa uusia tapoja integroida elektroniikkaa biologisten kudosten sekaan ja mahdollistaa luoda oikeita bionisia elimiä. Käytännössä tekniikalla voisi liittää antureita erilaisiin ​​biologisiin kudoksiin, esimerkiksi seuraamaan potilaan nivelkierukan rasitusta.

Tutkijoiden mukaan korva-antennin tuottamia sähköisiä signaaleja voidaan liittää potilaan hermopäätteisiin samaan tapaan kuin nykyisissä kuulolaitteissa. Nykyinen järjestelmä vastaanottaa radioaaltoja, mutta seuraavaksi tutkimusryhmä aikoo sulauttaa rakenteeseen elektronisia paineantureita, jolloin korva voisi rekisteröidä akustisia ääniä. 

26.06.2020Magnon-kytkin teollisesti hyödyllisillä ominaisuuksilla
25.06.2020Mikroaaltovahvistin joustavalle puukalvolle
24.06.2020Eksitoneja ja kvanttimateriaaleja
23.06.2020Anturien 3D-tulostus suoraan sydämeen
19.06.2020Tallennusta, logiikkaa ja skyrmioneja
18.06.2020Perusteita tehokkaammille akuille
17.06.2020Lomittaa molekyylejä ja atomeja
16.06.2020Intuitiivinen ohjelmointikieli kvanttitietokoneille
15.06.2020Kontakteja 2D-transistoreille
12.06.2020Molekyylit tarjoavat satakertaisen muistin

Siirry arkistoon »