Nanosipuleita ja DNA-koneita

13.11.2015

Buffalo-sipulimainen-nanopartikkeli-250-t.jpgUniversity at Buffalon tutkijoiden kehittämä sipulin kaltainen nanohiukkanen voi avata uusia mahdollisuuksia biokuvantamiselle, aurinkoenergian keruulle ja valoon perustuville turvatekniikoille.

Hiukkasen innovaatio on sen kerroksissa: kerros orgaanista väriainetta, neodyymiä sisältävä kuori, ja ydin, joka sisältää ytterbiumia ja tuliumia. Yhdessä nämä kerrostumat muuntavat näkymättömän infrapuna-valon korkeamman energian siniseksi ja UV-valoksi ennätyksellisen korkealla hyötysuhteella.

Esimerkiksi biokuvantamisessa, lähi-infrapuna-valoa voidaan käyttää aktivoimaan valoa emittoivia nanohiukkasia syvällä kehossa, mikä tarjoaa vahvan kontrastin kuvia kiinnostuksen kohteista.

Koska ydin itsessään on tehoton absorboimaan fotoneja ulkomaailmasta, avuksi tarvitaan väriainetta. Neodyymin välikerros on puolestaan tarpeen siltana siirtämään fotonien virittämää energiaa tehokkaasti väriaineesta ytimeen.

Ytimessä ytterbiumin ionit vetävät energiaa ytimeen ja siirtävät sitä tuliumin ioneille. Ne absorboivat energiaa kolme, neljä tai viisi fotonia kerrallaan, ja sitten emittoivat yhden korkeamman energian fotonin sinisenä ja UV-valona.

Montreal-DNA-nanokone-250-t.jpgMontrealin yliopistossa toiminut kansainvälinen tutkijaryhmä on puolestaan kehittänyt DNA-koneen, jonka räätälöidyt versiot mahdollistavat sen tunnistaa tiettyjä vasta-aineita.

Kehitetty DNA-mekanismi voi mullistaa terveydenhuoltoa etsittäessä vasta-aineita, jotka auttavat diagnosoida tarttuvia ja autoimmuunisia sairauksia, kuten nivelreumaa ja HIV:tä.

Vasta-aineen sitoutuessa DNA-koneeseen siinä aiheutuu rakenteellisia muutoksia (tai kytkentä), joka generoi valosignaalin. Tätä anturia ei tarvitse aktivoida kemiallisesti ja se toimii viidessä minuutissa.

Tutkijoiden mukaan DNA-nanokonetta voidaan muuttaa havaitsemaan erilaisia vasta-aineita, mikä tekee sen käytettäväksi moniin eri sairauksiin.

Lisäksi menetelmä on edullinen. Jatkossa tutkijat miettivät voisiko alustaa mukauttaa siten, että nanokytkimen fluorenssisignaali voitaisiin lukea matkapuhelimella. 

04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii

Siirry arkistoon »