Kaksiulotteiset mutkistuvat

06.05.2014

uc-santa-barbara-bilayer-graphene-perter-allen-ucbs-t-230.jpgGrafeenia on yritetty valjastaa myös aktiivisen elektroniikan sovelluksiin mutta siitä puuttuu niissä tarvittava kaistaero.

Kalifornian Santa Barbaran ja Rice yliopistojen tutkijat ovat yhteistyössä kehittäneet nopean synteesitekniikan suuren alan pinotusta kaksikerroksisista grafeenikalvoista.

Näin kaksikerroksiselle grafeenille voidaan luoda jopa noin 0,25 elektronivoltin kaistaero, jos kerrokset linjataan tiettyihin suuntiin.

Saavutus sisältää myös ensimmäisen kokeilun kaksikerroksisesta grafeenisesta double-gate FETistä, jolla on ennätysmäiset on/off-kytkentäsuhde ja varauskuljettajien liikkuvuus.

arizona-graphene_tip-t-150.jpgArizonan yliopiston toiminut ryhmä fysiikkoja on puolestaan keksinyt miten muuttaa kolmikerroksisen grafeenin kiderakennetta sähkökentän avulla. Tällöin osa materiaalista muutti metallimaista käyttäytymistään puolijohdemaiseksi.

Materiaalin ominaisuuksien muuttaminen sähkökentällä on erittäin harvinaista. Useimmat materiaalit muuttavat kiderakennettaan vain korkeissa lämpötiloissa ja/tai paineessa.

Nyt kun on olemassa keino muuttaa grafeenin kiderakennetta hallitusti, voidaan ajatella toteuttaa on-off kytkin, jollaista ei ole vielä toteutettu grafeenissa toteavat tutkijat tiedotteessaan.

Uusi 2D-materiaali puolijohteille

mit-flatsemi-hitp-250.jpgMIT:n ja Harvardin yliopistojen tutkijat ovat löytäneet kaksiulotteisen materiaalin, jonka ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia kuin grafeenilla mutta jolla on luonnostaan käyttökelpoinen kaistaero.

Uusi materiaali on yhdistelmä nikkeliä ja orgaanista yhdistettä Ni3(HITP)2. Lisäksi se on itsekoostuva, mikä voisi johtaa helpompaan valmistukseen ja haluttujen ominaisuuksien viritykseen säätämällä ainesosien suhteellisia määriä.

Alustavissa kokeissa materiaalia tutkittiin irtotavarana, eikä kaksiulotteisena arkkina mutta saadut tulokset ovat vaikuttavia, koska ominaisuuksien pitäisi olla vielä parempia materiaalin 2D-versiossa uskovat tutkijat.

Aiheesta aiemmin:

Grafeeni lähempänä käytäntöä

Grafeeni tarvitsee kaverin
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat

Siirry arkistoon »