Uutta toivoa litium-ilma akulle

21.03.2016

Wollongong-litium-ilma-akun-elektrodi-Jiazhao-Wang-275.jpgUniversity of Wollongongin (UOW) tutkijat ovat kehittäneet hapen ja litiumin välistä kemiallista reaktiota rakentaen akun, joka voisi olla kymmenen kertaa tehokkaampi kuin nykyinen tekniikka.

Litiumioniakut ovat akkuteknologian valtavirtaa mutta sähköajoneuvoihin kaivattaisiin kevyempää ja edullisempaa vaihtoehtoa.

Koska litium-ilma akut ottavat happea ympäröivästä ilmakehästä, ne ovat paljon kevyempiä kuin muut akkutyypit ja ne voivat tyypillisesti varastoida kymmenen kertaa enemmän tehoa kuin litiumioniakussa.

Litium-ilma-akussa, happi reagoi litiumin kanssa tuottaen sähköä. Mutta se luo myös litiumperoksidia, joka kerrostuu elektrodille ja ennen pitkään pilaa reaktion.

UOW:n Institute for Superconducting and Electronic Materials (ISEM) tutkijat, professori Jiazhao Wangin johdolla, ovat kehittäneet uuden elektrodin, joka näyttää ja toimii kuin sieni mutta vastaa onnistuneesti alan haasteisiin.

Heidän menetelmänsä tuottaa kolmiulotteisen elektrodin, joka on valmistettu nikkelikobolttioksidista. Niistä muodostettuun rakenteessa on suuria ja pieniä huokosia ja tunneleita, paljolti kuten sienessä.

Litium-ilma-akussa litiumperoksidin on oltava osana latausjaksoa koska se ruokkii sähköä tuottavaa reaktiota.

Tutkijoiden testit osoittivat heidän rakenteensa mikroskooppisen tunneleiden ja huokosien elektrodissa auttavan varastoimaan litiumperoksidia kun akku latautuu ja hajottaa sen purkauksen aikana sekä parantaa hapen ja elektrolyytin kulkua.

"Akku toimii poikkeuksellisen hyvin verrattuna akkuihin, jotka valmistettu samankaltaisista aineista ja raportoitu tutkimuskirjallisuudessa", toteaa professori Wang. "Teoreettinen käsite happipohjaisista akuista on teoreettisesti melko yksinkertainen, mutta käytännössä hyvin vaikea tehdä.

"Tämä tutkimus korostaa uudenlaista elektrodin rakennetta ja avaa lupaavan strategian kehittää erittäin tehokkaita happielektrodeja litium-happi akuille." 

26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat

Siirry arkistoon »