Kolmiulotteisia nanorakenteita

13.01.2015

illinois-3d-rakenteita-peruspiista-300.jpgUniversity of Illinois at Urbana-Champaignin tutkijat ovat kehittäneet prosessin, joka muuttaa kaksiulotteiset mikro- ja nanorakenteet kolmiulotteisiksi.

Olemassa olevat menetelmät tuottaa mikroluokan 3D-rakenteita rajoittuvat vain tiettyihin materiaaleihin tai geometriatyyppeihin. Esimerkiksi 3D-tulostus ei tarjoa mahdollisuutta rakentaa puolijohteita hyödyntäviä mikrorakenteita.

Periaatteessa menetelmässä siirretään 2D-rakenteita esijännitetylle elastomeerialustalle, jossa on sopivissa kohdin liimauspisteitä. Alustan vapauttaminen alkuperäiseen muotoonsa tuottaa nurjahduksia, jotka nostavat liimaamattomia kohtia kolmanteen ulottuvuuteen.

Monimutkaisia kolmiulotteisia mikro- ja nanorakenteita löytyy esimerkiksi biologissa, jossa ne tarjoavat keskeisiä toimintoja alkeellisimmille elämänmuodoille.

Jatkossa tutkijat aikovat hyödyntävät menetelmää rakentaakseen elektronisia tukirakenteita, jotka ohjaavat ja hallitsevat kudosviljelmän kasvua sekä kolmiulotteisia elektronisia verkkoja, jotka voivat taivuttaa ja muotoilla itsensä ihmiskehon elimiin.

Epätavallista kolmiulotteisen elektroniikan toteuttamista on tutkittu myös Twenten ja Pennsylvanian yliopistoissa ja niissä innoittajana on ollut japanilainen origami paperitaittelu ja sen variaatio kirigami, jossa paperia myös leikellään.

Twenten tutkimuksessa osoitettiin että origamia voidaan soveltaa mikrotasolla, ei kuitenkaan sormien avulla vaan käyttäen nesteiden pintajännitystä taittamaan mikrorakenteita. Se tapahtuu haihduttamalla pieniä vesipisaroita.

Pisaroita uitetaan joustaville rakenteille, jotka sitten taittuvat. Sopivasti suunniteltuna rakenne pysyy taitettuna haihtumisen jälkeen koska osat jäävät kiinni toisiinsa kolmiulotteiseen muotoon.

Pennsylvanian tutkimuksessa etsittiin puolestaan tiettyjä kirigamista johdettuja perussääntöjä, joiden avulla menetelmää voidaan soveltaa yhtäläisesti kaikissa kokoluokissa, ja lähes mille tahansa materiaalille.
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota

Siirry arkistoon »