Luontoa tarkkailemaan

23.06.2016

Luonnon-ihmeita-bacteria-hair-250-t.jpgNäin keskikesän juhlan lähestyessä ja lomien alkaessa itse kullekin jäänee aikaa tarkkailla luonnon ihmeitä.

Aina sieltä vaan löytyy jotain uutta kerrottavaa sähkö- ja elektroniikkamiehillekin. Äskettäin on havaittu, että Geobacter -bakteerien iholta nypityistä karvoista voidaan valmistaa hyviä sähköjohteita.

Vaikka proteiinit ovat yleensä sähköisesti eristäviä, tämän bakteerin hiusmaiset filamentit (kutsutaan pileiksi) osoittavat metallimaista sähkönjohtavuutta joka on verrattavissa kupariin.

Tutkijoiden koetulokset tukevat käsitystä, että Geobacterin pilit edustavat uutta luokkaa sähköisesti toiminnallisia proteiineja, joissa aromaattiset aminohapot edistävät pitkämatkaista elektronien kuljetusta.

Tutkijat uumoilevat US Deparment of Energyn Office of Sciencen sivuilla, että näitä voisi hyödyntää biologisissa nanomittakaavan elektronilaitteissa

Callophrys Rubi -perhosen siipien nanorakenteet ovat inspiroineet Swinburnen yliopiston tutkijoita suunnittelemaan keinotekoista materiaalia, jota voitaisiin käyttää fotoniikan ja optiikan teknologioissa.

Joidenkin värikkäiden perhosten siipi koostuu kietoutumisen ja kaarevien pintojen rakenteesta, joka tunnetaan gyroidisena rakenteena. Sellaisella on hämmästyttäviä ominaisuuksia, kun se vuorovaikuttaa valon kanssa.

Tutkijat pystyivät tekemään vastaavia gyroidisia nanorakenteita ja he uskovat, että niistä voisi tehdä kompaktia valoperustaista elektroniikkaa kuten kirkkaampia näyttöjä ja nopeita kytkimiä.

Lentämään kuin lähdettiin niin NASA:n ja ESA:n tutkimusten mukaan Venuksella on "sähköinen tuuli" joka on tarpeeksi vahva poistamaan veden osia sen yläilmakehästä, millä on saattanut ollut merkittävä rooli poistaa tältä Maan kaksoisplaneetalta sen valtameret.

Tiedemiehet ovat järkyttyneitä sillä he eivät ole ajatelleet, että sähköinen tuuli voisi olla niin voimakas, että se voi imeä happea atmosfääristä avaruuteen. Tämä on jotain, joka on otettava tarkistuslistalla kun mennään etsimään asuttavia planeettoja muiden tähtien ympärille.

Aivan kuten jokaisella planeetalla on painovoimakenttä, uskotaan että jokaisen planeetan ilmakehää ympäröi myös heikko sähkökenttä. Vaikka painovoima pyrkii pitämään ilmakehää planeetalla, sähköinen voima voi auttaa työntämään ylempiä ilmakehän kerroksia pois avaruuteen.

Venuksella, paljon nopeampi vety pakenee helposti, mutta tämä sähkökenttä on niin vahva, että se voi nopeuttaa jopa raskaampia happi-ioneja nopeuksiin joilla paeta planeetan painovoimaa. Kun vesimolekyylit nousevat ylempään ilmakehään, auringonvalo hajottaa ne vedyksi ja happi-ioneiksi, jotka sitten sähkökenttä kuljettaa pois.

Hyvää lomakautta lukijoilleen toivottaen Veijo Hänninen

21.10.2021Metamateriaali ohjaa valon korrelaatioita
20.10.2021Elektronien tanssia, lomittumista ja jäätiköitä
19.10.2021Molekyyli kerrallaan
18.10.2021Sähköisesti ohjattua magnetismia
15.10.2021Topologinen fotoni-fononi -läpimurto
14.10.2021Valolla hallittavia meta-ajoneuvoja
12.10.2021Lennokkiantennit EMF-ongelmien ratkaisijana
11.10.2021Tuulen lennättämä mikrosiruanturi
08.10.2021Katalyyttejä yhdellä atomilla ja ferrosähköllä
07.10.2021Ihmiseen integroitavia elektroniikan polymeerejä

Siirry arkistoon »